Ferrari-baas ontevreden over Kimi Raikkonen

Waar Sebastian Vettel al twee keer het podium bezocht, mocht Kimi Raikkonen dit seizoen nog geen champagne spuiten. Dit tot ongenoegen van Ferrari-baas Sergio Marchionne. Die vindt dat de F1-teambaas een hartig woordje moet spreken met de Fin.

Kimi kent een moeizame start van het seizoen. In Australië werd hij vierde en afgelopen weekend in China kwam hij niet verder dan de vijfde plek. Hiermee pakt hij weliswaar belangrijke WK-punten, maar zijn resultaten verbleken bij de overwinning en tweede plek van teamgenoot Vettel. 

Op de baan lijkt Raikkonen niet zijn ritme te vinden. Tijdens de laatste race wist hij bijvoorbeeld lange tijd niet langs Daniel Ricciardo te komen, waarbij hij ook Vettel ophield. Nadat Vettel voorbij ging aan Raikkonen had die geen enkel probleem met het inhalen van de Red Bull. 

Dit is Ferrari-baas Marchionne ook opgevallen en hij is er niet blij mee. En aangezien hij de grote baas is, pakt hij dan meteen de telefoon om met teambaas Maurizio Arrivabene te bellen. "I talked about this with Maurizio. Maybe they should sit around a table and he should talk to him. Today he seemed to be busy with other stuff. Vettel was more aggressive", zo vertelt Marchionne. Aangezien het Ferrari-opperhoofd niet te beroerd is om niet functionerende teambazen zonder pardon de deur te wijzen, verwachten we dat Raikkonen binnenkort voor een gesprekje bij de baas moet komen. 

De matige resultaten zijn overigens niet alleen de schuld van Kimi. Ferrari leek ook een steekje te laten vallen met de pitstopstrategie tijdens de laatste race. Hoewel Kimi al twintig ronden voor het einde van de wedstrijd aangaf dat zijn banden naar de klote waren, bleef het team volhouden dat uitrijden op die set de beste keuze was. Raikkonen moest ze op de boordradio voorrekenen dat met dit tempo iedereen en zijn moeder hem zou inhalen en dat hij echt nieuw rubber nodig had. 

Uiteindelijk stemde het team in, maar het kostte de Fin veel tijd en overredingskracht om Ferrari tot deze voor de hand liggende conclusie te sturen. Toch gênant dat een coureur die met 300+ km/u over de baan vliegt beter kan rekenen dan een compleet team dat op een stoel naar een computerschermpje zit te kijken.