De flora- en faunafanaten van Natuur & Milieu lieten onderzoeksorganisatie CE Delft uitzoeken wat de invloed is van bestelbusjes in de uitstootcijfers en wat je daar het beste aan kan doen. Daaruit bleek onder meer dat de bestelbusjes in Nederland verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de uitstoot van al het wegverkeer. Dat is best veel als je bedenkt dat de 900.000 bestelbusjes verantwoordelijk zijn voor slechts 13 procent van alle voertuigkilometers.
Het komt voornamelijk omdat vrijwel alle busjes (96 procent) op diesel rijden en meer dan de helft is ouder dan zes jaar en heeft geen roetfilter. De busjes zijn de afgelopen jaren weliswaar 75 procent minder fijnstof gaan uitstoten, maar bij andere voertuigen daalt de uitstoot nog harder, waardoor het aandeel van de busjes is gegroeid.
Natuur & Milieu vindt het daarom hoog tijd om de vervuilende werkpaarden van de maatschappij goed aan te pakken en uiteraard komt dat voorstel in de vorm van extra kosten. Momenteel zijn bestelauto's voor ondernemers vrijgesteld van aanschafbelasting (BPM) en betaal je er minder wegenbelasting (MRB) over. De milieuorganisatie stelt voor om de BPM en MRB weer in te voeren voor alle bestelbusjes, behalve volledig elektrische exemplaren. Daarnaast moet de overheid het goede voorbeeld geven en alleen elektrische busjes aanschaffen en moeten bestelbusjes voortaan tol betalen in Europese landen die ook tol heffen voor vrachtwagens.
Leuke voorstellen natuurlijk vanuit milieuoogpunt, maar het betekent vooral dat de kosten voor vervoerders en andere bedrijven alleen maar verder stijgen. Het weer invoeren van BPM maakt nieuwe voertuigen duurder en dat zal de ondernemer in een busje met een roetfilter echt niet stimuleren om zijn oude bak in te ruilen voor nieuw en schoner exemplaar.