Nieuwe Lincoln Navigator vreet je kleine Kia op

Wie een grote, dikke, logge en lompe Amerikanen-SUV wil hebben, heeft traditioneel twee keuzes: een Cadillac Escalade of een Lincoln Navigator. De laatste is helemaal in het nieuw gestoken, en bleef vrij dicht bij zijn conceptversie.

Lincoln is niet alleen het favoriete merk van fameuze borstklopacteur Matthew McConnaughey, het is ook het enige merk uit Fords portefeuille dat niet werd afgestoten of doodgemaakt tijdens de crisis. Qua cijfers stelt het met nog geen 100.000 nieuwverkopen per jaar net niks voor, maar Lincoln heeft wel een kleine schare trouwe fans. De Navigator is de full-size SUV van het merk, en groter dan dit vind je ze zelden. In Europa komt alleen de Mercedes GLS in onze gedachten als gelijkwaardig groot.

Het luxezusje van de Ford Expedition is alsof een designer een 5 x 2 meter blok metaal nam, en hier in een avondje een vorm uit heeft gehouwen. Alles aan deze auto is massief en gericht op comfort. Amerikaans comfort dan, want ook al oogt de auto en profil als een Range Rover, de auto's spelen duidelijk in verschillende klassen. Van het enorme chroom-licht-cluster aan de achterkant moet je houden, subtiel is anders.

Het enige dat ontbreekt is de bijbehorende grote V8, want Ford is ook in eigen land aan het downsizen geslagen. Daarom moet deze vadsigerd het stellen met de 3,5 liter V6 Ecoboost die -in ietwat gewijzigde vorm- ook in de Ford GT ligt. Reken dus maar dat er genoeg oempf onder de kap ligt. Met 455 pk en een tientraps automaat bovendien komt de Navigator goed van zijn plek, en differentieert zichzelf bovendien flink van de genoemde Ford Expedition, die 380 pk uit hetzelfde blok haalt. Upscale als een motherfucker.

Het productiemodel debuteert deze week op de New York Auto Show, precies een jaar na het concept. Als gezegd, de vorm bleef grotendeels hetzelfde, alleen moesten de giga-vleugeldeuren en het trappetje het veld ruimen. Maar het was voor iedereen wel helder dat dát net even een brug te ver was om te behouden.