Das Auto van vandaag de dag is inherent verbonden met de geweldenaar, de patriarch, de rancuneuze zak die Ferdinand Piëch was. Hij was grotendeels verantwoordelijk voor zijn eigen val, maar hij heeft zoveel bereikt dat we hem zijn imperial overstretch zouden moeten vergeven. Een greep uit de auto's waarvoor hij als eindbaas verantwoordelijk was.
De kleinzoon van Ferdinand Porsche werkte als ingenieur aan de Porsche 917, een Le Mans-knaller die in 2,3 seconden naar de honderd schiet met dank aan een flat-12 die maximaal 1100 pk produceert. Won Le Mans in 1970 en 1971.
En dan hebben we natuurlijk de Ur-Quattro, die de rallywereld zou transformeren. Na de Quattro won geen enkele niet-vierwielaangedreven auto ooit nog de WRC (behalve de Lancia 037). Piëch had een directe hand in het design van dit monster dat twee keer de WRC won.
Voorts moeten we het natuurlijk over de Volkswagen Phaeton hebben, een ongelooflijke prestatie waarover we al eerder schreven. "De belangrijkste reden voor dit onvoorstelbare staaltje ingenieurswerk zijn de inmiddels beroemde maar nog altijd onbekende 'design parameters' die Piëch opstelde. Dit waren tien (on)haalbare eisen, waarvan er ooit maar één lekte. Deze luidde als volgt: de Phaeton moest in staat zijn om een dag lang driehonderd kilometer per uur te rijden, bij een buitentemperatuur van vijftig graden, terwijl de airco het interieur netjes koelde tot 22 graden. Alsof je mediteert in je exuberante buitenhuis, naast een nucleaire explosie."
Tot slot is er natuurlijk de oppergod, de Bugatti Veyron. De naam is inmiddels op dezelfde manier synoniem voor snelheid als 'Einstein' synoniem voor genie is. Zonder de Veyron hadden de Porsche 918, de McLaren P1 en de Ferrari LaFerrari nooit bestaan. De Veyron was de mijlpaal die door een Chuck Yeager-achtig figuur werd bepaald. Alleen was die man Ferdinand Piëch.