BEWIJS: De Toyota Prius is een kopie van een vergeten Volkswagen

Het Kwaad heeft vele gezichten. Maar wat wij altijd voor de tronie van een Toyota hebben gehouden, blijkt al die tijd het ware gezicht van Volkswagen te zijn geweest.

Er bestaat een Engelse uitdrukking die ongeveer zo gaat: "the bladiebla everybody loves to hate". Hierin schuilt de suggestie dat haten een kwestie van mode en consensus is, niet een terecht en juist oordeel. Iedereen die ook maar een kort moment denkt aan de gefermenteerde diepzeevangst die de Toyota Prius is, weet dat pure, diepgewortelde haat terecht en juist kan zijn. 

Wat ons brengt bij de Audi A2. Misschien wel de ernstigste fout die het merk in de afgelopen decennia heeft gemaakt. Zelfs de A4-cabrio met diesel was minder pijnlijk. De A2 lijkt geïnspireerd te zijn door het zitvlak van een wielrenner na tienduizend kilometer koers en dat uitvergroot. Een bijzondere levensvorm, zullen we maar zeggen. 

En dat brengt ons weer bij de werkelijke Axis of Evil. Toyota noch Audi waren origineel, want uiteindelijk gaat alles terug op wat nooit eerder tentoongesteld werd; de CC1. De CC1 werd in de jaren negentig ontworpen als milieuvriendelijk en aerodynamisch antwoord op een vraag die nooit werd gesteld. Er is gewoon een grens aan hoe lief wij ijsberen vinden. En je gaat ver over die grens als je denkt dat je de CC1, de A2 en de Prius aan mensen van vlees en bloed kunt verkopen. Een plaggenhut is beter voor het milieu, maar slechter voor de mens. Wonen wij in plaggenhutten en vinden wij een CC1 vergeeflijk? Nee hè?