Borgward, de Duitse SUV-bouwer waar u nog nooit van hoorde

Je zou het niet zeggen, maar in de vorige eeuw was Borgward het een-na-grootste automerk van Duitsland. Door diverse problemen ging de autobouwer uit Bremen in de jaren '60 failliet, maar inmiddels is Borgward terug.

De geschiedenis telt tal van familiebedrijven waarmee het niet zo goed afliep, en Borgward is er eentje van. Tussen het interbellum en 1961 produceerde het bedrijf van Carl Borgward ongeveer een miljoen auto's, waarna het naar eigen zeggen pootje werd gelicht door Mercedes-Benz en de Deutsche Bank. Het waarheidsgehalte van die stelling zal nooit achterhaald worden, maar feit is dat Borgward al ruim 50 jaar van de markt is, en dat Mercedes inmiddels de SL in Borgwards oude hallen in elkaar schroeft.

Zoals wel vaker met familiebedrijven het geval is, voelen de nazaten van de oprichter de aandrang het bedrijf nieuw leven in te blazen. Dit gebeurde enkele jaren geleden met Melkus (de sportwagenparel van de DDR), en nu ook met Borgward: de kleinzonen van wijlen Carl willen dat hun achternaam weer bekend wordt als het om auto's gaat.

Om die reden is er een flinke mep aan Chinees geld aangetrokken, want wie tegenwoordig een auto wil ontwikkelen en bouwen, die heeft wat meer nodig dan vroeger. Het is de bedoeling dat er over enkele jaren weer als vanouds in Bremen auto's gebouwd gaan worden, ditmaal SUV's die geëlektrificeerd zijn. 

Deze BX7 en BX5 worden reeds op de Chinese markt verkocht, met conventionele aandrijving in de vorm van een 2 liter turbomotor. Deze week verschenen voorafgaand aan de Shanghai Autoshow de definitieve Europese versies: een elektrische BXi7 en een plug-in hybride BX5. Laatstgenoemde (de rode) is een SUV van bijna 4,5 meter die een systeemvermogen van 258 pk levert en wellicht bekend voorkomt van toen hij in 2016 tijdens de Autoslon van Genève voor het eerst werd gepresenteerd. Van de grotere i7 is vooralsnog alleen een foto beschikbaar, maar die pakken we hier ook mee. De kans is vrij klein dat we op korte termijn nogmaals over het herboren Duitse merk schrijven. 

Mocht Borgward tegen alle verwachtingen in zijn eigen zeer ambitieuze doelstellingen van 500.000 verkochte auto's per jaar (op de middellange termijn) realiseren, dan komen we uiteraard bij u terug. Wij vragen ons echter af wat precies het USP van dit voornamelijk Chinese merk is, in een markt die verzuipt in de SUV's, waarin de concurrentie moordend is en het maken van een technisch goede auto voor een nieuwkomer nagenoeg onmogelijk. Want met alleen nostalgie naar grootvaders tijd ga je er niet komen. Zeker niet als je auto's er qua design ook nog eens heel Chinees uitzien.