Mercedes Concept A Sedan ontvouwt de toekomst

Het is volgens Mercedes tijd voor een nieuwe designtaal, waarbij de dagen van de vouwen geteld zijn. De Concept A Sedan is de eerste ontvouwde auto en het toont het gezicht van de komende Mercedessen.

Over het algemeen zien we hier het midden van een Mercedes zoals we hem al jaren kennen. De Concept A Sedan heeft veel weg van de CLA gekruist met het sedan-uiterlijk van de C-Klasse. Aan de voor- en achterkant kijken we alleen naar uiteinden die tot nu toe alleen nog op de AMG GT zichtbaar waren. 

Belangrijkste verschil in de designtaal is volgens chefdesigner Gorden Wagener de strakgestreken lijnvoering: "Our Concept A Sedan shows, that the time of creases is over”. Iets waar hij het onlangs ook al over had toen hij het uiterlijk van de komende G-Klasse besprak. Gorden gaat voor een 'cleaner' ontwerp. De tekenaar is nogal in zijn sas met het concept: “With its perfect proportions and a sensual treatment of surfaces with reduced lines, it is the next milestone of Sensual Purity and has the potential to introduce a new design era."

De compacte auto's zijn een belangrijke cashcow voor de Stuttgarters, daarom zijn ze erop gebrand om iedereen te plezieren met hun nieuweling. De auto heeft een coupé-achtige belijning, maar is tegelijkertijd toch een echte sedan. Opvallend is de erg korte overhang aan de achterkant van de auto. Doordat het wiel ver achterin staat is er meer zitruimte voor de passagiers.

Zoals het hoort in een concept zitten er ook onderdelen in die vrijwel gegarandeerd de weg nooit gaan halen. Kijk bijvoorbeeld naar de 'wenkbrauwen' van de koplampen. De daylight running lights hebben een vreemdsoortig patroon dat er weliswaar interessant uitziet, maar dat onnodig moeilijk is.