Niet Genève, maar Shanghai is het elektrische epicentrum

Terwijl iedereen in de automotive om het hardst schreeuwt dat de uitrol van de elektrische auto er nu echt aankomt, bleef het afgelopen maand in Genève muisstil. De reden: elke fabrikant hield het kruit droog voor Shanghai.

Als we even recappen naar Genève dit jaar, dan zagen we er een grote dip in het aanbod van voertuigen met een alternatieve aandrijving. De afgelopen jaren werd er op menig grote autoshow met elektrische concepts gespeeld, afgelopen maand zagen we eigenlijk alleen een zeer conceptuele Renault race-Zoe naast een aantal fantasiemerkjes. De elektrostorm leek te zijn gaan liggen, maar in werkelijkheid was het stilte voor de storm: een maand later knallen de elektrische auto's je in Shanghai om de oren, en met een goede reden.

Ten eerste is China de grootste automarkt ter wereld. Daarbij komt dat de overheid nu serieus werk maakt van luchtkwaliteit, waardoor de toekomst voor nulemissie-voertuigen er zonnig uitziet in het land. Zowel Europese als lokale merken willen de boot niet missen en kwamen met opwarmers op de proppen: Audi met de e-tron sportback, Skoda toont de Vision-e, en Volkswagen de I.D. Crozz. Daarnaast tonen veel lokale producenten hun waren: we noemen de NIO ES8, de Qoros K-EV (een supercar met hulp van het Zweedse maatje Koenigsegg), de MG E-Motion, en Borgward BXi7. BYD laat de Dynasty zien, Pininfarina flasht twee elektro-concepts en uiteraard zijn andere westerse fabrikanten met reeds bekende concepts aanwezig: Jaguar met de i-Pace en Aston Martin met de DBX.

Door het enorme potentieel van de markt en een pushende overheid ligt China op koers om een elektrische hub te worden. Om die reden plannen ook gerenommeerde westerse merken (een deel van) hun elektrische ontwikkeling en productie in China te vestigen. Er liggen veel subsidies voor het grijpen, en zeker voor de lokale vraag heeft productie in China veel voordelen. Volvo gaat overigens nog een stapje verder door zijn eerste elektrische model vanaf 2019 alleen in China te bouwen en van daaruit te exporteren.