Vergeet vliegende auto's, vliegende taxi's worden het helemaal

De komende dagen tonen zowel Pal-V als AeroMobil hun visie op luchtgebonden vervoer tijdens Top Marques in Monaco. Veelbelovende idee├źn, maar volgens Lilium is het allemaal alweer achterhaald, zij zeggen dat je voor vliegen beter een taxi kunt pakken.

Het meest bijzondere aan de Lilium-taxi is niet het feit dat hij geen wielen heeft, maar dat hij op elektriciteit vliegt. Wie ooit met een drone heeft gevlogen weet dat de stroom in een batterij al snel op is, terwijl een drone toch niet al te veel weegt. Hoe kun je dan vijf mensen in een taxi zetten en ze laten opstijgen? 

Ze beweren zelf dat ze maar 10% van het verbruik van een drone kunnen bereiken door hun ontwerp. Er zitten 36 fans/rotors op het toestel die voor de opstijgkracht zorgen, maar die elektrische jets zitten verborgen in vier vleugels. Zodra het apparaat van de grond is kan hij overschakelen op voorwaartse beweging en gaan die vleugels zelf voor lift zorgen. Het concept is dus totaal anders dan wat Pal-V en AeroMobil voorstellen.

Onlangs vloog het prototype van het toestel voor het eerst in de buurt van München en, het moet gezegd worden, dat ziet er mooi uit. De Eagle, zoals het vliegtuig heet, is nu nog een tweezitter -die onbemand vloog- maar de uiteindelijke versie moet vijf zitplaatsen krijgen. Als het aan de ontwikkelaars ligt, moet vliegen met de Eagle net zo duur worden als met de taxi rijden. Het lijkt misschien een erg hoge lat, maak eerst maar eens een productiemodel.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5db075ac176cd', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });