Rapport: dieselgatefix sloopt je motor

De gifbeker is nog lang niet leeg voor Volkswagen. Het sjoemelschandaal blijft rustig doorsudderen en nu is er weer een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat de reparatie van sjoemeldiesels veel negatieve bijwerkingen veroorzaakt.

In opdracht van de Britse regering is er onderzoek gedaan naar gerepareerde sjoemeldiesels en de resultaten zijn bedroevend. Zoals verwacht verbruiken de auto's vaak meer uit na de update en ook het vermogen neemt soms iets af. Daarnaast heeft de update in meerdere gevallen tot falende motorblokken geleid.

Hoewel Volkswagen beweert dat de reparatie geen enkele invloed heeft op de auto, staan er in het rapport andere verhalen. De problemen variëren van zichtbaar meer uitlaatgas tot problemen met de kleppen, turbo's en brandstofinjectie. Verhalen van eigenaren met dergelijke problemen kwamen al eerder naar voren, maar een grondig onderzoek bewijst de problematiek nu ook. 

Volkswagen Britse PR-pief heeft aangegeven dat er slechts in 0,75 procent van de gerepareerde auto's (nog steeds 3.500 voertuigen) complicaties zijn opgetreden, maar in het rapport wordt hier sterk aan getwijfeld. Daarin staat dat het aantal waarschijnlijk een stuk hoger ligt, maar omdat Volkswagen de klachten niet registreert het moeilijk is om het exacte aantal te bepalen. 

Het is nog niet bekend wat de gevolgen voor Volkswagen zijn van dit rapport. De eigenaren met probleemdiesels zullen met het onderzoek in handen in ieder geval een stuk sterker staan als ze nog een vergoeding van de autobouwer gaan eisen. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5deb406b43820', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });