Wegen nog voller door overdosis aan rijexamens

Lekker in de file gestaan vanmorgen? Wen er maar aan, want het wordt steeds drukker op de weg. Bij het CBR draaien ze overuren om een tsunami aan kandidaten aan een rijbewijs te helpen en die nieuwe rijders komen allemaal een stukje asfalt opeisen.

In de eerste drie maanden van 2016 deden nog 148.754 mensen examen voor een auto-, motor- of bromfietscertificaat, maar in het eerste kwartaal van dit jaar steeg dat aantal met bijna 11.000 naar 159.735. Het CBR geeft de aantrekkende economie de schuld van deze stijging. De organisatie klaagt verder over overwerkende examinatoren en het moeten aannemen van nieuwe mensen, maar het is moeilijk om medelijden te hebben met een bedrijf dat klaagt dat het te goed gaat. 

Verwacht dus de komende tijd veel onzekere tieners op de weg die alles behalve de vaste rijlesroute nog best eng vinden. Om nog maar te zwijgen aan een invasie van lesauto's die afslaan voor een stoplicht dat net op groen springt. 

Opvallend in de cijfers van het CBR is de 36 procent sterke groei in beroepsexamens. Een groot deel hiervan komt voor rekening van de wannabe taxichauffeurs. Door het vervallen van de vakbekwaamheidseisen voor taxiondernemers (verzoekje van Uber) willen steeds meer mensen legaal dronken studenten thuisbrengen. Dat betekent nog meer chauffeurs die op hetzelfde aantal klanten gaan jagen. Dat wordt nog gezellig op de grote taxistandplaatsen....