Verraad van de VVD: er komt kilometerheffing

Er komt een nieuwe regering aan en ondanks alle verkiezingsbeloftes bent u daarvan gewoon de dupe. De automobilist mag de rekening namelijk weer oppakken. Dat is tenminste wat de groenste partijleden van de onderhandelende partijen voorstellen.

'Over klimaat hoeven ze bij de formatie niet te onderhandelen, dat hebben wij al gedaan.' Aan het woord is VVD'er Gijs Dröge van het Duurzaamheidsoverleg Politieke Partijen. Ja, het bestaat echt. Als ze hun zin krijgen gebeuren er vast een hoop goede dingen in Nederland, maar niet voor de automobilist. In ieder geval presenteerden de groenste jongens en meisjes van VVD, CDA, D66 en GroenLinks vandaag hun input voor het regeerakkoord, zo meldt de Volkskrant. Aangezien dat ook de partijen zijn die aan het onderhandelen zijn, zit het er dik in dat ze een vinger in de pap hebben.

Ten eerste willen de parlementariërs een wegenbelasting per gereden kilometer invoeren (lees: kilometerheffing). Don't say we didn't warn you. Die heffing moet ook nog eens variabel worden gesteld aan de hoeveelheid uitstoot die je auto heeft. Met andere woorden: Big Brother gaat je auto overal in de gaten houden, want alle Nederlanders gaan iedere morgen voor hun lol in de file staan (ofzo). Dat de kilometerheffing volstrekt geen zin heeft, heeft collega Hilderink hier al eens haarfijn uitgelegd.

Het tweede milieustokpaardje dat niet leuk is voor ons petrolheads: vanaf 2025 mogen er geen benzine- en dieselverbranders voorin nieuwe auto's liggen. Dat wordt dus echte auto's hamsteren, want u moet op accu's gaan rijden (en dus bij FastNed gaan 'tanken'). Tegelijkertijd worden de kolencentrales gesloten (prima natuurlijk), maar om genoeg elektriciteit op te wekken, komen er nog meer van die lelijke windmolens overal op het land en in de zee te staan.

Daarnaast stellen de milieuliefhebbers een berg minder automobiel interessante veranderingen aan, die voornamelijk veel geld gaan kosten. Daarover hebben onderzoekers gezegd dat ze veel geld gaan kosten. Uit hun bevindingen blijkt dat die kosten vooral op het bord gaan komen van de lagere inkomens. Zullen we er voor het gemak maar vast op rekenen dat ze de kosten daarom verleggen naar de automobilist?

Lees ook: zo gaat Jesse Klaver u naaien