Man bewijst probleem met stoplichten, krijgt boete als dank

Een Zweedse Amerikaan is een rood licht tegengekomen in zijn strijd tegen verouderde stoplichten. Hij is van mening dat het huidige algoritme niet meer werkt en heeft het onderzoek gedaan om dit te onderbouwen. Zijn beloning: een boete.

Nee, het gaat hier niet om een boete voor door rood rijden. Die kreeg hij eerder al en daarmee begon zijn strijd tegen de verkeerslichten. Mats Järlström is namelijk niet alleen nieuwsgierig, maar ook nog een technicus die bij de Zweedse luchtmacht heeft gewerkt. Hij heeft dus de kennis en drive om exact uit te zoeken hoe apparaten werken.

In zijn onderzoek naar de timing van gele lichten in de Amerikaanse staat Oregon ontdekte hij dat de besturing van de lampen nog uit de jaren 50 stamt. Het is een algoritme dat vooral is ingesteld op doorgaande wegen, waar mensen hard rijden. Dat past volgens hem niet bij kruispunten waar mensen ook afslaan, daardoor moet afremmen en zo per ongeluk een rood licht pakken. 

Zijn onderzoek kwam in het lokale nieuws en hij werd uitgenodigd om te spreken op een congres, maar de overheid moet er niets van hebben. Zomaar kritiek hebben op de plaatselijke cashcow moet niet kunnen en daarom kreeg Mats een boete van 500 dollar. Niet voor het door rood rijden, maar omdat hij over stoplichten babbelde zonder een officiële engineer te zijn. Iets dat hij nooit heeft geclaimd overigens. Het is een laffe poging om een man met een goed punt het zwijgen op te leggen. Mats is boos en probeert nu in de rechtszaal zijn gelijk te halen. En die stoplichten? Daar is natuurlijk niets aan veranderd.