Motorrijders opgelet, voor deze onzin word je op de bon geslingerd

Motorrijders moeten niet denken dat ze zorgeloos kunnen toeren over 's Heeren wegen. Let even op het volgende: er zijn agenten actief die u op de bon slingeren voor een niet correct geplaatst kenteken. Ook als het kenteken uitstekend zichtbaar is.

De wet is idealiter gestolde moraal, maar dikwijls is het gewoon een handboek regelneuken. Wat dacht u van de volgende bepaling? "De kentekenplaat moet loodrecht op het verticale mediaanvlak van het voertuig zijn aangebracht en zich in verticale stand bevinden, met een tolerantie van 5%." Wat u daarmee te maken heeft als u gewoon keurig een kenteken voert? Best veel, blijkt.

Vooral klassieke motoren hebben hun platen namelijk niet op de daarvoor aangewezen plek, maar bijvoorbeeld naast het achterwiel, ongeveer ter hoogte van de naaf. Dit is door een nieuwe uitspraak van het Gerechtshof in Leeuwarden hartstikke illegaal en resulteert zonder uitzondering in zes maanden werkkamp. Want de kentekenplaat is simpel gezegd niet midden achterop de motorfiets gemonteerd.

Afgezien van de mogelijkheid dat een motor met de plaat aan de linkerkant mogelijk niet kan worden geflitst door een NSB-paal die rechts in de berm staat, ontgaat ons volledig waarom de handhaving van dit soort regels een goed doel dient. Maar goed, wie zijn wij? We loven vijf hele euro's uit voor de eerste agent die een Hells Angel of zoiets aanhoudt voor het onbehoorlijk voeren van zijn kentekenplaat.