F1 gaat de hele kalender overhoop gooien

Het F1-circus vliegt ieder seizoen van hot naar her en dat moet maar eens afgelopen zijn. De nieuwe eigenaren willen de kalender overhoop gooien, zodat de reistijd wordt beperkt en er ruimte ontstaat voor meer wedstrijden. 

Van Australië naar China en vervolgens via Bahrein naar Rusland: de Formule 1 heeft tijdens de eerste vier races al aardig wat frequent flyer miles verzameld en het wordt er in de loop van het seizoen niet beter op. Eind deze maand vliegt het circus vanuit Monaco naar Canada, om daarna via Azerbeidzjan in Oostenrijk te eindigen. Het is een bijzonder omslachtig reisschema en dat heeft de nieuwe eigenaar van de sport ook door.

Het nieuwe opperhoofd Chase Carey bevestigt dat de organisatie werkt aan een nieuwe kalender. "It's an idea to organise races into one or a maximum two time zones so that up to four grands prix can be grouped to avoid the brutality of the back to backs." Denk hierbij bijvoorbeeld aan een blok met de races in Canada, de VS en Mexico in de kalender om de reistijden te beperken. Hetzelfde kan gelden voor de races in Azië of het Midden-Oosten.

De sportbazen doen dit natuurlijk niet alleen om de monteurs van hun jet lags af te helpen. Nee, zoals altijd zit hier een financiële reden achter. Liberty Media wil namelijk meer races in het seizoen, want meer Grands Prix zorgen voor meer inkomsten. Maar als je nog meer wedstrijden in een seizoen wil proppen, moet de kalender wel een stuk efficiënter. 

Liberty Media aast op meer races op stratencircuits in grote steden, maar wil nog niet zeggen welke metropolen daarvoor in de strijd zijn. "It would be premature to suggest any cities in particular", is alles wat commerciële baas Sean Bratches hierover kwijt wil. In de wandelgangen wordt echter al langere tijd gesproken over New York. Een locatie die ook uitstekend past bij de ambitie om meer races in de Verenigde Staten te creëren. Voorlopig is nog niets bevestigd, maar dat er grote veranderingen op komst zijn is zeker.