Belgische boetes vanaf vandaag duurder

Wegpiraatje spelen op Belgische betonplaten die voor snelweg door moeten gaan is zojuist een beetje duurder geworden. De zuiderburen hebben hun boetebedragen met ongeveer vijf procent omhoog gegooid.

De verhoging gaat vandaag in. In België zijn de meeste overtredingen ingedeeld in vier gradaties met een bijbehorend boetebedrag. Boetes voor overtredingen uit de eerste graad stijgen van 55 naar 58 euro. Voor de tweede graad ligt het bedrag op 116 euro (was 110), de derde graad kost nu 174 euro (was 165) en voor de vierde graad ben je 473 euro (was 450) kwijt. Let wel, het gaat hier om minimumbedragen! De boetes in de eerste graad kunnen bijvoorbeeld oplopen tot 1.375 euro. Ka-ching!

Ook hardrijders gaan meer betalen. De eerste 10 km/u boven maximumsnelheid kosten vanaf nu 53 euro (was 50) en voor iedere extra kilometer per uur te hard komt er 6 euro (was 5) bij. Trap je het gas te diep in binnen de bebouwde kom, dan komt er 11 euro (was 10 ) per extra kilometer per uur bij. Je bent gewaarschuwd!

Heb je in het zuiden iets te veel pintjes weggegoten voordat je achter het stuur stapt, dan loopt je bankrekening nu ook harder leeg. Blaas je positief, dan betaal je nu 105 euro (was 100). Kom je zelfs boven de 0,5 promille uit, dan ligt de boete al op 179 euro (was 170). 

Het is nog niet bekend of de Belgische overheid deze extra inkomsten gaat gebruiken om het wegennet van een nieuw laagje asfalt te voorzien of dat het net zoals in Nederland wordt ingezet om gaten in de begroting mee te dichten.