Tesla bouwt compleet nieuw platform voor Model Y

Terwijl de eerste Model 3 nog geleverd moet worden, is Tesla alweer druk met het volgende project. Een crossover met de naam Model Y staat in de planning en Elon Musk heeft wat nieuwe details vrijgegeven. 

Het belangrijkste nieuws is dat Musk een compleet nieuw platform bouwt voor dit model. De huidige Model S en X en de komende Model 3 staan allemaal op hetzelfde (al dan niet ingekorte) platform, maar voor het vierde model is het tijd voor iets nieuws.

Het ontwikkelen en bouwen van een nieuw platform is een kostbare aangelegenheid, wat tevens de reden is dat de meeste fabrikanten meerdere modellen een platform laten delen. Met het ontwerpen van een nieuw platform laat Tesla zien met de Model Y weer een grote stap voorwaarts te willen maken. Het ligt voor de hand dat vervolgens ook de opvolgers van de S, X en 3 op dit vernieuwde onderstel komen te staan.

Elon Musk schat dat de productie van de Model Y in 2020 en als alles meezit misschien al in 2019 van start gaat. Aangezien dit het eerste model op het nieuwe platform wordt, verwachten we voor die tijd nog geen nieuwe generatie van de Model S. 

Musk gaf verder aan dat hij het complete 12 Voltsysteem uit de Model Y wil slopen. Voor vrijwel alle elektronica naast de aandrijving (denk aan verwarming, entertainmentsysteem, enz) moeten fabrikanten van elektrische auto's een apart netwerk dat werkt op 12 Volt aanleggen. Musk wil dit veranderen, waardoor hij kan besparen op bedrading en gewicht. Om dit te bereiken moet hij echter wel leveranciers overtuigen om zich aan te passen of meer onderdelen binnenshuis fabriceren. Ambitieus, maar dat zijn we ondertussen wel van Elon gewend.