Overzicht: dit krijgen F1-teams betaald

Ferrari kende vorig jaar een bijzonder slecht seizoen in de Formule 1 en toch krijgt het team wederom het meeste geld van de organisatie. Dat blijkt uit de verdeling van de F1-inkomsten die vandaag is vrijgegeven.

F1's dollarverdeling tussen de teams is al jaren een controversieel onderwerp en als je de cijfers van afgelopen seizoen ziet, snap je wel waarom. Ferrari krijgt 180 miljoen dollar en staat daarmee ruim bovenaan. Wereldkampioen Mercedes volgt met 171 miljoen dollar en Red Bull Racing mag 161 miljoen dollar bijschrijven op hun rekening. Deze onlogische verdeling is het resultaat van een reeks aan speciale regelingen die bij de verdeling op basis van de resultaten afgelopen jaar en de twee jaar daarvoor worden opgeteld.

Dat Ferrari ondanks een derde plaats in het kampioenschap toch het meeste geld mag bijschrijven is het gevolg van een afspraak waarbij Ferrari jaarlijks wordt beloond voor het feit dat ze al zo lang meedoen in de sport. Simpelweg omdat ze Ferrari zijn, krijgen ze jaarlijks 68 miljoen dollar toegeschoven. Deze regel stamt duidelijk nog uit het tijdperk van Bernie Ecclestone en veel teams zijn het oneens met deze financiële stimulans. 

Williams krijgt een soortgelijke heritage payment voor het feit dat ze al zo lang deelnemen aan de sport, maar in hun geval gaat het om slechts 10 miljoen dollar. Red Bull krijgt nog eens 35 miljoen dollar omdat ze als eerste team de huidige bi-laterale overeenkomst tekenden die tot 2020 loopt en Mercedes krijgt hetzelfde bedrag voor het behalen van twee wereldtitels. 

Dat is nog afgezien van de tientallen miljoenen die Ferrari, Mercedes, Red Bull en McLaren krijgen voor in het verleden behaalde constructeurstitels. Dan snap je ook meteen waarom McLaren tot de grootverdieners behoort, terwijl het vorig jaar een belabberd seizoen draaide. 

Zoals je ziet is het een vrij ingewikkelde zaak en de verdeling van de inkomsten blijft een discussiepunt binnen de F1. Een meer eerlijke verdeling geeft de zwakkere teams kans om meer te investeren en dichter bij de top te komen. Dat is goed voor de sport, want een veld dat dichter bij elkaar zit levert meer strijd op.

Aan de andere kant willen teams die momenteel veel geld krijgen natuurlijk die inkomsten niet verliezen. Zeker niet omdat het om grote bedragen gaat die je niet zomaar compenseert met een sponsor extra. Het laatste woord is hier nog lang niet over gesproken.

Een opvallend detail dat we nog niet hebben aangekaart is de daling van het totaal uitgekeerde bedrag. Het Formula One Management (FOM) heeft in totaal 940 miljoen dollar overgemaakt naar de verschillende teams. Dat is ongeveer 68 procent van alle inkomsten uit uitzendrechten, sponsorinkomsten van circuits en alle andere onderwerpen waar de F1 zijn zakken mee vult. Het bedrag lag 3,5 procent lager dan een jaar eerder. Volgens de FOM komt dat onder meer doordat de marketingkosten stijgen en er dit jaar minder Grand Prix worden verreden dan in 2016.