Goed nieuws: Belastingdienst niet langer in uw leasebroekje

Jarenlang voerde de politie onze fiscus data, afkomstig van automatische kentekenregistratiesystemen. Sinds kort zijn ze hier mee uitgescheën, aangezien deze gegevens onbruikbaar zijn geworden.

Onze fiscus is een vrij meedogenloze organisatie. Heeft u een aangifte waaruit blijkt dat u flink geld terugkrijgt, dan behoudt het zich het recht voor rustig een jaartje over de behandeling ervan te doen, maar zodra er geld van u gevorderd wordt mag u dit met het mes op de keel binnen een paar weken ophoesten.

In het kader van 'opsporingsbevoegdheden' heeft de onscrupuleuze Belastingdienst er bovendien geen enkele moeite mee om met de privé van heel leasend Nederland te spelen, alleen maar om een minuscuul percentage aan fraudeurs met 500 maximale privékilometers op te sporen. Jarenlang lag er een directe lijn tussen de politie en de fiscus, waarbij miljoenen kentekenscans die waren verkregen via ANPR-systemen werden doorgezet naar de servers van de blauwe enveloppenbridage, waar ze jarenlang werden bewaard. Alsof je met een antitank-granaat op een konijn schiet. 

Dit was bovendien zeer omstreden omdat het bij wet is verboden politiegegevens door te spelen aan de fiscus. Het werd creatief opgelost door gewoon een extra lijntje van de ANPR-systemen naar de Belastingdienst te maken, waardoor de fiscus formeel geen gegevens van de politie kreeg.

Met de grootst mogelijke moeite lukte het een paar particulieren die niet van dit soort privacyschendende trucjes waren gediend om via de Hoge Raad een uitspraak in hun voordeel af te dwingen, wat wel tekenend is: je moet als kleine particulier via verschillende rechters een overwinning voor de poorten van de hel wegslepen, voordat je eindelijk de grote bureaucratische moloch die de fiscus heet op de knieën krijgt. 

Met deze uitspraak in het achterhoofd lijkt de Belastingdienst nu eieren voor haar geld te hebben gekozen: het verzocht de politie om even geen gegevens door te spelen, zo bleek na navraag door het ANP. Voorlopig dan, want er komt vast wel een slimme jurist die een glibberige nieuwe constructie in een donkergrijs gebied verzint waardoor ze weer volop ongevraagd in uw broekje mogen. Want zo'n schat aan big data is veel te verleidelijk om te laten liggen.