Achter de schermen bij Volkswagen vlak voor Dieselgate

Op 23 mei verschijnt een boek over Dieselgate van een Duitse correspondent van The New York Times. Wat gebeurde er intern voorafgaand aan Dieselgate? Het antwoord: u wilt het eigenlijk niet weten.

The New York Times heeft een prachtige longread over Dieselgate, gebaseerd op het boek dat eind mei verschijnt. Wij hebben, zoals vele anderen, veel bericht over Dieselgate. De focus lag dan echter dikwijls op de beslissing überhaupt met manipulerende software aan de haal te gaan, de consequenties van Dieselgate en wat voor lul verantwoordelijk CEO Martin Winterkorn eigenlijk was.

In 2006 besloot Volkswagen (of beter: de Volkswagen Group) dat vergassen eerbaarder was dan ingenieurs hun werk laten doen. Sinds 2008 waren in ieder geval de Amerikaanse voertuigen die VW verscheepte, uitgerust met sjoemelsoftware. In 2014 publiceren Amerikaanse geleerden een rapport waaruit blijkt dat Volkswagens Jetta in werkelijkheid tot 35 keer meer NOx uitstoot dan toegestaan. IRL is de wagen verschrikkelijk, maar in een laboratorium zijn de scores keurig. De Amerikanen vragen zich af wat er in godsnaam niet klopt. En de Duitsers werpen rookgordijn na rookgordijn op, onder andere door vuistdikke rapporten vol misleidende cijfers te sturen. De cover-up gaat boven alles.

Als Amerikaanse inspecteurs (werkzaam voor de Californische milieuwaakhond CARB) in 2014 wat ongeduldig worden over de non- en desinformatie die Volkswagen hen verstrekt, besluit VW dat het tijd is voor een concessie. Of beter gezegd: voor een nieuw rookgordijn. VW geeft toe dat de testdata heel raar zijn - mind you: de Amerikanen zijn nog niet op het punt dat ze VW überhaupt willen beschuldigen, ze begrijpen hun eigen meetresultaten gewoon niet - en stelt een terugroepactie voor. Alle diesels vanaf 2009 krijgen een update die volgens VW alles zal oplossen.

VW krijgt kans dat te doen. Er worden 280K voertuigen geüpdate. En wat doet Volkswagen? Dit gelooft u gewoon niet: die gebruikt de recall niet om de sjoemelsoftware te verwijderen, maar om de programmatuur aan te scherpen. De terugroepactie dient in de eerste plaats om de manipulerende software nog beter en effectiever te maken. 

Het helpt niets: de Amerikanen noteren nog steeds extreme afwijkingen tussen levensecht en laboratoriumgebruik. Dan komt het: de Californische waakhond CARB ontdekt Volkswagens bedrog. "Output of nitrogen oxides rose after about 23 minutes of driving, CARB said, one minute after the end of the standard test cycle."

And so it begins.