Harley's zijn in de toekomst muisstil

Herriemakende Harley's die zichzelf ongevraagd tot de soundtrack van zomeravonden bombarderen zijn over een paar jaar misschien verleden tijd. De Amerikaanse motorbouwer buigt voor de vooruitgang en stapt ook over op elektrische motoren.

Het is opmerkelijk hoe oermerken die zich hebben gespecialiseerd in het luidruchtig laten exploderen van vergane dinosaurussen vooraan staan bij het experimenteren met elektrische aandrijvingen. In de autowereld kunnen we Morgan met hun houten frames, stoffen kapjes en designs die nog in een grot op de muur zijn getekend met de beste wil van de wereld niet modern noemen. Toch experimenteerde dit Britse retro-instituut al met een elektrische 3Wheeler.

Harley-Davidson is ook zo'n merk dat bekendheid verwierf met lawaaiige benzineverbranders. De diepe brom die uit de uitlaten van de Harley's rolt is voor veel liefhebbers de voornaamste aantrekkingskracht van dit merk. Toch gaat ook de Amerikaanse fabrikant met zijn tijd mee en wordt er in de fabriek flink geëxperimenteerd met elektrische tweewielers.

In 2014 verscheen al het eerste resultaat. De LiveWire is een concept car motor die ook even mocht verschijnen in de film Avengers: Age of Ultron. Vervolgens is het prototype de hele wereld overgegaan voor proefritjes, want de motorbouwer wilde vooral de reactie van het publiek op elektrisch rijden peilen.

Blijkbaar waren de reacties goed, want Harley heeft elektrische motoren opgenomen in de planning voor de komende tien jaar. De fabrikant wil in die periode 100 nieuwe motoren introduceren en een productiemodel op stroom is daar onderdeel van. Details zoals de debuutdatum, range en design zijn nog onbekend, maar duidelijk is dat de elektrische revolutie ook dit bastion van benzinebrullers gaat bestormen. 

Daarmee zullen de Nederlandse dijken zomers een stuk stiller worden. Een optocht van Hells Angels zal tevens aanzienlijk minder indrukwekkend zijn als de tweewielers alleen nog een zacht gezoem produceren. Ze hebben dan wel weer het voordeel dat ze eventuele criminele activiteiten (niet dat wij ze daar van beschuldigen hoor, echt niet!) in alle stilte kunnen uitvoeren.