Over de zin en vooral de onzin van milieuzones hebben we het hier al vaak genoeg gehad. Feit is dat Nederland er twee rijk is en het er in de toekomst waarschijnlijk alleen maar meer worden.
De gemeente Rotterdam heeft een milieuzone op nagenoeg dezelfde plek als waar ongelimiteerd cruiseschepen met de omvang van drie Bijlmerflats en de uitstoot van de Eyjafjallajökull mogen aanmeren. Dit betekent dat zodra een benzineauto van voor 1992 (of een veel jongere diesel) het waagt ook maar een centimeter van zijn rubber binnen de milieuzone te zetten, de bestuurder met een dikke boete van 99 euro om de oren wordt geslagen.
Naar aanleiding van bovenstaande tweet namen we contact op met Frank. Uit een erfenis betrok hij zijn mooie zwarte CX 25 GTI Turbo (166 pk'tjes sterk). De auto stond jarenlang in Ierland, maar is nu teruggekeerd in Nederland, waar de 2,5 liter viercilinder CX in 1986 voor het eerst te naam werd gesteld. Aangezien de auto geschorst is en geen APK heeft werd deze eind april op een aanhangwagen richting een garage vervoerd, met een route die door de Rotterdamse milieuzone ging.
So far so good, zou je zeggen, echter: het kenteken van de youngtimer is nog zichtbaar en werd door de ANPR-camera opgepikt. Kennelijk maakte het hier niets uit dat er een Audi A6 pal voor stond of dat het kenteken 1,5 meter hoger zat dan gebruikelijk. Een camera registreert alleen, en aangezien ons hele boetesysteem tegenwoordig volautomatisch gaat kwam er geen mens aan te pas. Was dit wel het geval geweest, dan had men in een oogopslag gezien dat de boete verscheurd kon worden maar mensen kosten nou eenmaal geld. Je vraagt je af waarom we gedwongen worden 9 euro administratiekosten over elke boete te betalen.
Moraal van het verhaal: heb je een klassieker door de milieuzone te vervoeren, dek dan op zijn minst de platen af, want je krijgt gewoon een automatische bekeuring thuisgestuurd. Waar je zelf maar weer de moeite voor moet nemen om hem aan te vechten, ook al kan Stevie Wonder nog zien dat 'ie onterecht is. Onze onfortuinlijke Rotterdammer had nog geen contact gehad met de gemeente, maar we mogen toch hopen dat het vodje na uitleg direct kwijtgescholden wordt. Want als zelfs GroenLinks je een bericht stuurt dat luidt 'dit is wel heel raar' dan weet je dat er kennelijk ook nog weldenkende mensen zijn.
We zijn benieuwd of het CJIB er meteen een trap na stuurde in de vorm van een bekeuring wegens een verlopen APK, maar dit was volgens Frank niet het geval. Of nóg niet in ieder geval.
Update. Een baas van de Milieuzone heeft inmiddels contact gezocht met Frank, en hem laten weten dat zijn boete geseponeerd wordt.En terecht. De vraag blijft hoe dit soort fails in de toekomst voorkomen gaan worden.