Max Verstappen vijfde in kwalificatie Spanje

Geheel in lijn met de rest van het weekend verovert Max Verstappen de vijfde plaats in de kwalificatie voor de Grand Prix van Spanje. Hij moet de Ferrari's en Mercedessen voor zich dulden, waarvan Hamilton de allersnelste is

Hamilton is weer oppermachtig met een zoveelste pole, maar de Mercedessen blijken niet onaantastbaar. Vettel pakt de tweede plaats en verslaat daarmee de Mercedes van Bottas. Raikkonen volgt op P4 en de Red Bulls staan daarachter, waarbij Max 0,4 seconden sneller is dan Ricciardo.

Een kleine overwinning is er voor Fernando Alonso. Zijn McLaren blijft heel en hij weet daarmee het laatste deel van de kwalificatie te bereiken. Hij zet zijn auto op een zevende plek en dat zal gevierd worden bij zijn team. Achter hem volgen Perez, Massa en Ocon.

In het middenveld staan de gebruikelijke namen. Van plek elf tot en met vijftien zien we Magnussen, Sainz, Hulkenberg, Grosjean en Wehrlein. Een beetje teleurstellend van Sainz, maar gezien de plaats van zijn teamgenoot zal hij niet klagen. Grosjean heeft vooral veel moeite met zijn auto en verlaat tijdens de kwalificatie twee keer de baan. Een veertiende plek lijkt voor de Fransman het best haalbare. 

In de staart van het veld zien we veel verschillende teams. In Q1 vallen Ericsson, Palmer, Stroll, VanDoorne en Kvyat af. Afgezien van Ericsson zijn het allemaal tweede rijders die ver achter blijven ten opzichte van hun betere teamgenoot. Dit zijn de coureurs die aan het eind van het jaar moeten vrezen voor hun stoeltje. Van Stroll zijn we dramatische kwalificaties ondertussen wel gewend, maar de laatste plek van Kvyat is echt heel treurig. Hopelijk heeft hij technische problemen die hij kan aanwenden als excuus, maar het wordt in ieder geval een zware race vanaf de laatste plaats.