Frans staaktuig dreigt met explosie bij toeleverancier van PSA en Renault

Vakbondsfanatici bij een toeleverancier van onder andere stuurkolommen voor Peugeot, Citroën en Renault eisen dat hun baan behouden blijft. Als pressiemiddel vernietigden ze machinerie in de fabriek en hebben ze een bom gemaakt.

Het is bekend dat de Fransen de kunst van het staken beheersen. Maar je kunt die hobby natuurlijk altijd perfectioneren. Werknemers die lijden aan vakbonditis hebben het werk neergelegd bij GM&S. Het lijkt er namelijk op dat deze belangrijke toeleverancier van de grote Franse automakers, binnenkort de deuren sluit. De stakers zijn het daar niet mee eens.

Bon, dan is er toch even buiten de vechtlust van de vakbond gedacht. De toko mag dan failliet zijn, de fabriek komt niet onbeschadigd in handen van de schuldeisers. Daarmee heeft de vakbond niet alleen gedreigd; de daad is bij het woord gevoegd. Lassers hebben een machine in twee stukken gesneden en een ander apparaat zou met een shovel kapot zijn gemaakt. Mooi man!

Om het allemaal nog constructiever te maken zijn er gasflessen aan een enorme tank vol vloeibare zuurstof gehangen. Er is weinig nodig om de hele zooi op te blazen. We kunnen ons voorstellen dat eigenaars van Peugeots, Citroëns en Renaults toch wat minder rustig in hun auto zitten, nu ze weten dat cruciale onderdelen zijn gemaakt door psychopaten.