Breek: Volvo stopt met diesel

Na decennialang dieselmotoren in zijn personenauto's te hebben gemonteerd, waaronder de smeuïge D5-blokken van weleer, is het voor Volvo klaar. De Zweden staken de ontwikkeling van zelfontbranders.

Dat het klimaat voor dieselmotoren wel eens gunstiger is geweest mag helder zijn, doch het wachten was op de eerste grote fabrikanten die ook echt knopen doorhakken. Volvo neemt deze voortrekkersrol op zich: in een exclusief interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung laat CEO Hakan Samuelsson weten dat er geen plaats meer is voor de dieselmotor in de toekomstvisie van de Zweden.

Dit betekent natuurlijk niet dat per direct alle Volvo's met een 'D'-badge uit de handel worden gehaald. De huidige motoren dienen nog netjes hun levenscyclus uit, waarna de laatste dieselmotoren naar verwachting in 2023 van de band rollen. Als reden geeft Samuelsson dat de kosten van het terugdringen van onder andere stikstofoxide-uitstoot (NOx) te hoog worden.

Hoewel absoluut een breuk met het verleden is de stap van Volvo tegelijkertijd begrijpelijk: het is met 500.000 verkochte auto's per jaar een kleine fabrikant, die erg veel in-house ontwikkelt. Ook de motoren bouwt Volvo zelf. Met een steeds belangrijker wordende elektrificatie lijkt het de Zweden beter om R&D-geldstromen niet te blijven spreiden, maar keuzes te maken. De facto betekent dit dat benzinemotoren door worden ontwikkeld en ondertussen meer onderzoeksgeld naar elektrische systemen gaat. Imagotechnisch is dit beter, en met het oog op diverse analistenrapporten die een sterke daling van het marktaandeel van de dieselmotor voorspellen lijkt het de enige logische keuze.

Volvo maakte in het kader van de nieuwe bedrijfsfilosofie al geen lekkere vijfcilinder diesels meer. Met de komst van Volvo Environmental Architecture (VAE) in 2011 ging alles met meer dan vier cilinders overboord. So be it. Als gezegd: Volvo is de eerste die de bougieloze handdoek in de ring gooit, recent nog staakte Mercedes de pogingen nieuwe diesels in de VS te verkopen, maar in andere regio's wordt er gewoon nog doorgenageld. Ook mogen we aannemen dat Volvo's truckdivisie gewoon diesels blijft bouwen. Maar dat is van een andere orde.

Foto: een Volvo 740 met een hevig roetbrakende OM606-zes-in-lijn (video).