Italië concludeerde al vrij snel dat Fiat geen sjoemelsoftware gebruikte. De Italiaanse autobouwers hadden volgens de Italianen (inderdaad wij van WC-eend adviseren WC-eend) helemaal niks fout gedaan. Dat durfde Fiat vervolgens ook volmondig toe te geven tijdens een verhoor door het Europees Parlement. Kort gezegd: 'Ja, onze auto's zijn 22 minuten na de start veel smeriger dan vlak na het starten. Maar dat komt omdat hij volgens de regels 20 minuten schoon moet zijn.'
Die uitleg was voor de Italiaanse overheid overtuigend genoeg. Hun juristen lieten ze vervolgens niet verder kijken, de EU-regels waren zodanig opgeschreven dat Fiat ermee weg kon komen. De Europese Commissie was de laatste maanden wat stil, maar ze zijn inmiddels wakker. Commissaris Bienkowska kondigt nu een onderzoek naar het Italiaanse onderzoek aan.
Car manufacturers have been treating emission tests laxly. We ask Italy to address concerns over FIAT #emissions https://t.co/CWNPDqzjWN
— Elżbieta BieÅkowska (@EBienkowskaEU) May 17, 2017
Volgens haar is de Italiaanse regering wel erg makkelijk in de drogredenering van hun landgenoten gestonken. Ze moeten daarom nog eens goed uitleggen hoe ze Fiat onderzocht hebben.
Haar redenering is natuurlijk helemaal correct: het kan wel zijn dat de Fiats strikt genomen aan de letter van de wet voldoen. Het idee van de wet is echter om de uitstoot van auto's te beperken, ook als ze niet getest worden. Terwijl de Duitsers VW keihard aanpakken op hun gesjoemel, lijken de merken van Fiat er makkelijk mee weg te komen. Dat was ook de reden voor Berlijn om eens bij de Europese Commissie aan de bel te trekken: de Italianen geven hun auto-industrie op deze manier verkapte staatssteun.
Italië is overigens niet het enige land dat tekst en uitleg moet geven. Eerder werden de Britten, Spanjaarden en de Duitsers al door de Commissie gecontroleerd. De enige vraag die nu nog overblijft: wanneer gaat iemand de Europese Commissie onderzoeken?