Justitie beschuldigt Fiat Chrysler Automobiles (FCA) van het overtreden van de clean-air regels met hun dieselstokers. In de motoren zit software die in sommige gevallen de uitstootreductie tegengaat ten behoeve van meer vermogen. FCA ontkent alles en claimt dat de software er niet zit om te sjoemelen met uitstootcijfers. Volgens bronnen binnen justitie kan de autobouwer echter nog niet alle functies van de software verklaren. Oftewel, Fiat/Chrysler was vol aan het sjoemelen en heeft moeite met het verzinnen van een geloofwaardig smoesje.
De gesprekken tussen de Amerikaanse justitie en de international zijn al een tijdje aan de gang, maar blijkbaar kunnen de partijen nog geen overeenstemming bereiken. Daarom overweegt justitie de autobouwer aan te klagen en de zaak bij de rechter verder uit te vechten, zo melden bronnen die bij de onderhandelingen zijn betrokken.
Dit kan natuurlijk een dreigement zijn om de onderhandelingen vlot te trekken en tot een overeenkomst te komen. Maar als Fiat niet de gewenste antwoorden kan leveren en blijft ontkennen dat het iets verkeerd heeft gedaan, is een rechtszaak zeker niet uitgesloten.
De autoriteiten beschuldigen het bedrijf van het verkopen van 104.000 voertuigen met sjoemelsoftware. Het gaat om exemplaren van de Jeep Grand Cherokee en Ram 1500. Deze aantallen kunnen het een prijzige zaak maken voor het concern. Boetes kunnen oplopen tot 44.539 dollar per auto en dan kom je in het ergste geval uit op een bedrag van 4,6 miljard dollar.
Volkswagen heeft eerder al laten zien dat het afkopen van je sjoemelschuld een dure grap kan zijn. De Duitsers moesten uiteindelijk bijna 25 miljard dollar opzij zetten om de slepende affaire af te kopen in de Verenigde Staten. Nu had de Volkswagen Group vrij grote financiële reserves en konden ze de klap wel opvangen. In het geval van Fiat Chrysler is dat nog maar de vraag.