Één op acht automobilisten appt tijdens rijden

's lands bekendste statistici hebben iets berekend wat we allemaal al wisten: een flink deel van de autobestuurders appt tijdens het rijden, en wel 1:8. Nu er een cijfertje aan is gehangen kan de politiek in actie komen. Of zoiets.

Open deuren intrappen, dat doet het CBS wel vaker. Is verder niet hun schuld: zij zijn er om dingen te meten en te kwantificeren, niet om de afweging te maken hoe relevant hun bevindingen precies zijn. Vandaag komt het CBS met Het Antwoord Op De Vraag Die Op Ieders Lippen Brandt: 'hoe veel mensen maken zich precies schuldig aan het invoeren van berichten tijdens het rijden?' Het antwoord: 1 op de 8, oftewel 12,5% van alle automobilisten. Voor het gemak berekenen we dat maar even als 1 miljoen automobilisten (Nederland telt dik 8 miljoen personenauto's).

De resultaten komen voort uit een enquête die het CBS vorig jaar hield. Hieruit kwam eveneens voort dat jongeren (tot 35 jaar) met 23% meer appen dan het gemiddelde. Geen verrassingen daar.

Enfin, nu we concrete cijfers hebben om mee te kunnen wapperen kan er concrete actie ondernomen worden. Realistisch betekent dit niet manifesten schrijven. dubbele boetes uitdelen of 100% controles, zoals dikbetaalde wereldvreemde SWOV- of VVN-dromers (gemiddelde leeftijd personeel: 89 jaar) graag zien, maar technologische oplossingen. Dit kan op verschillende manier. De meest botte hiervan is Nissans signal shield, in feite een mini-Faradaykooi naast de bestuurder. Deze blokkeert alle signalen van de telefoon. Dit is misschien geschikt voor oom Wim en tante Coby, maar voor bijvoorbeeld een medewerker buitendienst is het een no-go. 

Iets verfijnder is het blokkeren van bepaalde apps, zoals de grote boosdoeners Whatsapp en Facebook. Telecombedrijven schijnen hier al aan te werken, en Samsung heeft al een app die onder het rijden automatisch reacties op binnenkomende berichten en oproepen stuurt. Denk hierbij aan een reactie als ‘Ik zit in het verkeer, dus ik kan je op dit moment niet antwoorden’.

Maar natuurlijk hebben app-aapjes dit soort oplossingen niet nodig. Zij kunnen autorijden immers moeiteloos en zonder concentratieverlies combineren met het staren naar een smartphonescherm en het invoeren van berichtjes, aangezien iedereen van zichzelf vindt dat hij veel beter rijdt en multitaskt dan al die andere domme muppets in het verkeer - ook al vindt 99% van de ondervraagden dat appen tijdens het rijden gevaar oplevert.

Aangezien we nieuwsgierig zijn of we op Autobahn een goede weerspiegeling van de samenleving te pakken hebben aan u de vraag: appt u wel eens tijdens het rijden? U bent hier op het internet, dus schroom niet om anoniem en vrijelijk te spreken. Tot app shaming bij vrienden en bekenden komt het niet.