Het grootste gevaar voor autonome auto's: vogelpoep

Je kunt een auto volstoppen met sensors, slimme technologie en computers, maar de zelfrijdende auto heeft een belangrijke achilleshiel. Wat gebeurt er als een duif precies op die camera heeft gekakt?

Een blaadje op je parkeersensor is al irritant, dan blijft hij altijd maar piepen. Een niet werkende regensensor kan je ook tot razernij brengen als de ruitenwissers precies op het verkeerde moment gaan wissen. Het zijn alleen allemaal kleine probleempjes terwijl je zelf je auto bestuurt.

In een zelfrijdende auto zit je echter een boek te lezen, te whatsappen of rare Snapchats te versturen naar je vrienden. In de tussentijd let de auto wel voor je op de weg. Althans dat hoop je maar. Want wat gebeurt er als je auto zichzelf onder een boom heeft geparkeerd en de spreeuwenkolonie daar heeft net je hele koets volgescheten? De sensors zouden dan niks meer kunnen zien. Levensgevaarlijk, want jij kijkt niet mee.

Dat was een probleem waar ook de ontwikkelaars van Waymo al tegenaan gelopen zijn. De makers van Google's autonome auto's hebben er gelukkig meteen een oplossing voor bedacht: ruitenwissers. Inderdaad een behoorlijk low tech-oplossing, maar de GIF van het systeem in werking is betoverend mooi om te bekijken.