In de eerste helft van 2016 deelde de hoofdstad 35.379 bekeuringen uit voor foutparkeren aan auto's met een buitenlands kenteken. Tot nu toe is pas 21,3 procent daarvan betaald en we hebben niet de illusie dat dit getal nog erg gaat veranderen. Het is wel beter dan de 18 procent van de boetes een half jaar eerder, maar het blijft een bedroevend laag aantal.
Het probleem is dat de stad geen enkele wettelijke mogelijkheid heeft om betaling af te dwingen bij buitenlandse wanbetalers. Amsterdam staat dus machteloos terwijl het miljoen euro's misloopt en tienduizenden toeristen de schaarse parkeerplekken bezet houden alsof ze diplomaten zijn.
Deze cijfers gaan alleen over Amsterdam, maar we sluiten niet uit dat het in de rest van Nederland ook een probleem is. Waarom zou je als buitenlander tenslotte je bon in Vlaardingen wel betalen en Amsterdam niet? Nederland heeft toegang tot de kentekengegevens van vijftien landen, waardoor we kunnen opzoeken naar welk adres de boete moet. We weten dus waar hun huis woont, maar kunnen vervolgens niet aankloppen om het geld te halen. Buitenlandse wanbetalers zijn vrijwel niet aan te pakken.
Meer afspraken met andere landen zou dit kunnen oplossen, maar dat levert voor ons natuurlijk ook risico's op. Als wij wanbetalers kunnen aanpakken in het buitenland, wil het buitenland ook Nederlandse boeteontduikers kunnen pakken. En aangezien Nederlanders ook niet altijd even braaf betalen bij een prent uit het vakantieland, zullen sommige landgenoten toch hun twijfels hebben over extra maatregelen.