Nieuwe afmeldingen: leegloop grote autoshows niet te stuiten

We hebben het eerder gezegd en herhalen het nog maar eens: de glorietijd van de grote autobeurzen ligt in het verleden en hun dagen lijken geteld. Ooit prestigieuze autoshows ontvangen anno 2017 afmelding na afmelding.

De traditionele autobeurs sterft uit. Niet langer zijn fabrikanten onvoorwaardelijk bereid op elke grote autoshow acte de presence te geven, omdat de voordelen (zichtbaarheid) niet meer opwegen tegen de nadelen (hoge kosten, veel overhead en het door de hoge frequentie van shows soms zoeken naar primeurs). In Europa uit zich dit in de toekomst waarschijnlijk in het overblijven van Genève als jaarlijkse autoshow, terwijl Parijs en Frankfurt - die elkaar elk jaar in september afwisselen - meer naar de achtergrond verdwijnen. Het aantal afwezigen in de Franse hoofdstad was vorig jaar niet van de lucht.

In Frankfurt ontbreken aanstaande september merken als Abarth, Alfa Romeo, DS, Fiat, Jeep, Infiniti, Mitsubishi, Nissan en Peugeot. Volvo doet al enkele jaren alleen Genève in Europa, dus ook de Zweden ontbreken. In plaats daarvan focussen automerken steeds meer op onthullingen op andere evenementen, waar ze de spotlights niet hoeven te delen. Zo onthult Renault deze vrijdag in Monaco de nieuwe Mégane RS (die zijn showdebuut overigens wel in Frankfurt beleeft), pakt BMW dit weekend op Villa d'Este shine met een 8 Serie concept, en lanceren tal van fabrikanten hun belangrijke modellen sowieso eerst op eigen evenementen, om ze eventueel enkele maanden later nog op een beursvloer neer te zetten.

Vandaag werd bekend dat de belangrijkste Japanse beurs, de Tokyo Motor Show, in oktober niet hoeft te rekenen op de Amerikaanse Drie (GM, Ford en Chrysler). Tokyo was ooit de onbetwiste Aziatische beurs, maar is inmiddels qua internationale allure lang en breed ingehaald door beurzen in Beijing/Shanghai, die om en om in april van elk jaar georganiseerd worden. Tokyo wordt steeds meer een Japans feestje, vandaar dat de Amerikanen er al jaren niet meer komen. Voor Ford is het sowieso een no brainer, het merk is niet eens meer actief in het land van de rijzende zon.

Het ontbreken van de Big Three betekent dat Jeep (vorige keer nog wel in Tokyo) en de rest van de FCA-merken niet present zijn op de show die vooral in het teken van de connected car staat.

Foto: andere tijden. Beelden van de London Motor Show uit 1970.