Audi belooft zelfrijdende auto in 2021

Zet het maar vast in de agenda: vanaf 2021 is er een volledig zelfrijdende Audi. Dat heeft de Duitse autobouwer toegezegd. Het gaat waarschijnlijk om een compacte auto die het beste thuis is in stedelijke omgevingen.

Binnen de Volkswagen Group heeft Audi de taak gekregen om techniek en software voor autonome auto's te ontwikkelen. Daarom hebben we de afgelopen jaren al wel demonstraties gezien van zelfracende RS7's en zelfparkerende A7's, maar nog weinig zelfrijdende VW's of Skoda's. Audi doet de ontwikkelingsfase en als dat afgerond is zie je de techniek plots op allerlei VW Group modellen terug. 

De vierringer mag na al het harde werk wel de primeur hebben. In 2021 moet dus de eerste volledig zelfrijdende auto van het merk verschijnen. Met volledig zelfrijdend bedoelen ze dat je een krantje kan lezen achter het stuur en dus niet hoeft op te letten, zoals bij de huidige systemen. 

Die eerste autonome auto wordt een kleine stadsauto die in slechts gelimiteerd aantal verschijnt. De kans is groot dat slechts een klein aantal geselecteerde klanten de auto kan kopen, zodat Audi vooral veel data kan verzamelen en testen voordat er een model verschijnt dat in iedere showroom arriveert. Audi presenteerde in 2011 de Urban Concept (zie foto) en het is niet ondenkbaar dat het merk daar alsnog een productiemodel van maakt om de techniek extra aandacht te geven. 

De plannen voor 2021 betekenen overigens niet dat Audi voor die tijd niets laat zien op autonoom gebied. De Duitsers proppen de nieuwe Audi A8 al barstensvol camera's en sensoren, zodat ook dit model een hoge mate van zelfstandigheid kan inzetten. Als de auto deze zomer verschijnt moet deze al op niveau 3 (uitleg van de niveaus) autonoom kunnen rijden. Dat is al beter dan de huidige Tesla's, maar nog niet genoeg voor volledig zelfstandigheid. Daar moeten we dus nog vier jaar op wachten.