Tfoe. Zo werkt de nieuwe speekseltest

Vanaf 1 juli 2017 kan de Nederlandse politie een nieuw item aan zijn uitrusting toevoegen: naast de bekende bloed- en blaastest (2 types) wordt nu ook de langverwachte speekseltest in het spel gebracht. Druggies, beware.

Alles wat de rijvaardigheid negatief beïnvloedt hoort niet thuis in het verkeer. Naast alcohol zijn dit ook andere drugs, echter door gaten in de wetgeving kon er tot nu toe door de politie niet ter plekke op drugs getest worden. Speekseltesten werden al wel ingezet, maar dit was op vrijwillige basis. Inmiddels zijn de gaten gedicht en krijgen we over ruim een maand de eerste niet-weigerbare drugstesten. 

De test detecteert 5 soorten drugs: cocaïne, opiaten, THC, methamfetamine (synthetische drugs als speed, MDMA of crystal meth) en amfetaminen. De testkit bevat een controlevloeistof die zich met het afgegeven speeksel vermengt. Via antilichamen in de stof wordt gemeten of er drugs gebruikt zijn, maar niet in welke hoeveelheid. Na een positieve eerste indicatie is dus een bloedtest nodig om precieze concentraties vast te stellen.

De firma Dräger levert de testkits, in onderstaande video wordt het hoe en wat uit de doeken gedaan:

De facto zal de test vooral gebruikt worden om de stoners uit het Nederlandse verkeer te plukken, en eigenlijk hebben we daar helemaal geen moeite mee. Waarom? Nou, hierom:

De nieuwe speekseltest heeft voor de vrienden in het blauw de nodige voordelen, waaronder hygiëne. Het mondvocht wordt nu netjes in een buisje opgevangen, in plaats van dat ze het van hun wang moeten schrapen. Win.