Button: nieuwe F1 zwaarder dan ooit

Nummer 22 is terug in de Formule 1. Jenson Button maakt dit weekend -waarschijnlijk- eenmalig zijn rentree in Monaco en zoals verwacht valt het rijden in de nieuwe bolide hem zwaar.

De terugkeer van de sympathieke 37-jarige Button wordt door iedereen toegejuicht. De Brit neemt in Monaco de honneurs waar voor Fernando Alonso, die zondagavond vanaf P5 start in de Indy 500.

Vooraf werd al verwacht dat Button even zou moeten wennen aan de nieuwe breedte en de hogere G-krachten van de 2017-auto's. De man kent het circuit als de achterkant van zijn hand, maar als je hardware verandert is aanpassen vereist. Button is nog officieel testrijder bij McLaren, maar heeft de facto nog geen meter gereden met de MCL32. Wel bleef hij topfit en dat was nodig ook: zelfs een crack als Hamilton heeft het erg zwaar, zoals te horen is tijdens zijn radiotransmissies.

Gisteren werden de eerste vrije trainingen van Monaco verreden (in de jaren '20 werd bepaald dat er de vrije dag na Hemelvaart niet gereden werd, en dat is altijd zo gebleven), met een flink afgepeigerde Button na de sessies.  Desondanks was de herintreder en winnaar van 2009 gefascineerd door de punten waarop hij volgas kon (Button was vol ongeloof dat hij de chicane bij het zwembad vol kon nemen) en hoe veel later hij kon remmen. Qua tempo zat hij gisteren vlakbij Vandoorne, wat niet heel slecht is voor iemand die nog niet met de nieuwe auto heeft gereden.

De radiocommunicatie met het team toverde ook een lach op ons gezicht: eerst vroeg Jenson hoe je die DRS-piepjes uitzet en de uitsmijter van de veteraan kwam in de vorm van de volgende melding: “People are still driving like [censored by FOM], then. That hasn’t changed.”

Aanstaande zondag wordt Buttons 16e Grand Prix van Monaco, de laatste vier jaar reed hij altijd in de punten. Niemand verwacht dit jaar wonderen, maar iedereen is blij om hem weer te zien. Hij heeft al even zijn visitekaartje afgegeven door bij het uitkomen van de tunnel Hamilton te verschalken:

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed1322d413ec', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });