Officieel: Nederlandse politie kiest voor Mercedes

Het doek valt voor de Volkswagen Touran: het zo bekende politievoertuig van de afgelopen jaren wordt vervangen door een Mercedes B-Klasse. De geruchten van eerder deze week bleken te kloppen, de deal is nu officieel rond.

De nationale politie neemt 2.300 B-Klasses en ook nog 600 Vito's in gebruik, uit te leveren over een periode van 7 jaar. Hoewel het de minst spannende Mercedes van het moment is, is het tegelijkertijd de meest logische keuze: de auto is praktisch en ook nog enigszins betaalbaar. Andere merken als Opel, BMW/MINI, Peugeot en ook Volkswagen hadden zich wel ingeschreven, maar moesten het afleggen tegen de score van de Benz. Kleine kanttekening: de aanbesteding is voorlopig, er moet nog aan een tweetal punten worden voldaan.

Eén daarvan is het proof of concept, waarbij met een geheel volgens de specificaties omgebouwd voertuig wordt gereden om te kijken of de praktijk ook aansluit bij de theorie. Omdat de gunning nog niet definitief is, doet de politie nog geen uitspraken over het proces. De woordvoerster die wij spraken kon echter wel bevestigen dat Mercedes de voorlopige aanbesteding heeft binnengehengeld. 

Overigens schijnt het wel eens te zijn voorgekomen dat een voorlopig gegund model niet door de proof of concept-fase kwam, maar dit is vrij ongebruikelijk.

Dat de nieuwe politieauto's geen Volkswagens zouden worden komt niet uit de lucht vallen: wellicht hebben het dieselschandaal en alle ophef omtrent vriendjespolitiek bij de vorige tender en de 12 miljoen euro kostende afkoop van rechtsvervolging invloed gehad op de keuze, maar het zal toch voornamelijk om het totaalplaatje van de prestaties en het gebruiksgemak zijn gegaan..

Ook werd de huidige tender opgeknipt in kleinere delen, om ervoor te zorgen dat niet weer één partij met de hele order aan de haal zou gaan, met een aanbesteding die speciaal op een importeur was geschreven. De woordvoerster van Mercedes-Benz Nederland was niet bereikbaar voor een nadere toelichting. Tegenover de Telegraaf loopt de politiebond echter leeg met loftuitingen aan het adres van de nieuwe leverancier en -niet zo chique- een paar trappen na richting VW.

Mercedes levert ook al 300 Sprinters voor de ME, en ook de Marechaussee rijdt met G-Klasses.