We moeten vrezen voor het aankomende Tesla-monopolie

Tesla is wat betreft productiecijfers nog helemaal nergens, maar getuige de aandelenkoers verwacht de markt spectaculaire knallers. Misschien moeten we zelfs waken voor de alleenheerschappij van Tesla.

Hypothese: Elon Musk is op weg naar een monopolie. De markt voor elektrische auto is voor een belangrijk deel in handen van Tesla. En er zit nog een enorme groeipotentie in het merk. Waar gaat dat heen?

Nou, we kunnen niet voor iedereen spreken, maar de aandeelhouders spreken graag voor zichzelf. Tesla is op dit moment ongeveer vijftig miljard dollar waard. Dat is vergelijkbaar met de waarde van de traditionele automotive mastodont General Motors. Tesla verkoopt jaarlijks echter nog geen tachtigduizend auto's, General Motors zet er alleen al in de VS dik drie miljoen per jaar weg. 

Deze cijfers zeggen, toegegeven, niet alles - maar wel veel. De verwachtingen van beleggers voor Tesla zijn hooggespannen. Illustratief is dat Tesla geen last heeft van activistische aandeelhouders, maar General Motors wel.

Het zou best kunnen dat Tesla de verwachtingen gaat waarmaken. Het is tenslotte een bedrijf uit Silicon Valley en die houden van monopolies zoals Terry van lavendel houdt. Microsoft, Facebook, Google, allemaal werden ze groot als monopolie. Het is goed mogelijk dat Tesla ook die kant op gaat; het merk heeft nauwelijks serieuze concurrentie

Wellicht dat er een dag komt dat Musks ultieme doel wordt bereikt en fossiele auto's van de weg worden geduwd. Dat is dan wellicht ook de dag dat Tesla een probleem is geworden en een monopolie gebroken moeten worden.