Porsche: klanten mogen niet meer verdienen aan onze auto's dan wij

Iedere autoliefhebber is deep down ook een Porschefan. Al was het maar omdat aan Porsches tegenwoordig idioot veel verdiend kan worden. En daar is de automaker het niet mee eens. Verkaufen wird unangenehme Konsequenzen haben!

Eigenlijk begon het gedonder met de nu al heilig verklaarde Porsche 911R. Liefhebbers zijn bereid extreme bedragen neer te tellen voor deze moderne incarnatie van de Idee Porsche. Drie tot vier keer de catalogusprijs is geen uitzondering, zoals wij eerder berichtten. Hetzelfde gebeurt met Porsche GT's. 

Wij zouden zeggen: ja, je bent een lul als je je Porsche niet rijdt maar als investeringsvehikel (pun intended) ziet, maar je hebt dat ding gekocht, dus je kunt ermee doen wat je wilt. Dat is Porsche allemaal veel te Angelsaksisch gedacht. 

Of zoals een Porschebobo het verwoordt: "I personally like to see my cars being used. That’s what we build them for. They are just too good to be left to stand and collect dust. I don’t like this business of people buying our cars to make money on them. That was never our intention. The purpose of limiting a car is not for it to gain value. We don’t want to be laying money on each car’s roof when they run out of the factory."

De Porsche 911R en de waardevermeerdering van die auto werden ook expliciet genoemd. Kan allemaal niet de bedoeling zijn volgens Porsche, dat dreigt doorverkopers 'in de gaten te houden'. Vermoedelijk hint het merk op een verkoopverbod voor snelle jongens. 

Hebben we op zich niks tegen. Waar we wel iets tegen hebben, is een automaker die zich na de handtekening onder het koopcontract nog bemoeit met wat de koper met dat product doet. Bovendien klinkt er iets van rancune in door: eigenaars lijken niet harder te mogen cashen dan de producent. Ernstig dubieus.