Recap: het bizarre laatste half uur van de Nürburgring 24h

Met al het motorsportgeweld dat het afgelopen weekend op ons werd afgevuurd, raakte de op-een-na mooiste Endurance Race van het jaar wat ondergesneeuwd. Tijd voor een recap van een geweldige 24 uur van de Nürburgring.

Voor wie motorsport een warm hart toedraagt is het raceweekend rondom de 24 uur van de Nürburgring (N24h) een absolute must om mee te maken. De sfeer in de Eifel is ongekend, er komt gigantisch veel superenthousiast volk op af, en de race zelf is zinderend en zelden gespeend van verrassingen. Vorig jaar werd de race bijvoorbeeld urenlang stilgelegd wegens een apocalyptische wolkbreuk, dit jaar waren het, het na 23,5 uur zomerweer, wederom de weergoden die roet in het eten gooiden.

U kwam voor de beelden dus die tonen we eerst. Daaronder context.

We vallen in de race op zondagmiddag om 15:00 uur. Het laatste half uur is ingegaan en het tropisch warme weer slaat om in regen. De strijd om de overwinning gaat tussen 3 teams: de #9 Audi R8 LMS (grijs), de #29 Audi R8 LMS (groen), en een BMW M6 GT3. Als de #29 Audi met nog 20 minuten te gaan binnen komt en naar nieuwe slicks wisselt lijkt het helemaal mis te gaan bij het wegrijden. De tankdop zit er niet op, en de auto wordt teruggereden. 

De overwinning is zo goed als zeker weg, en dus neemt het team een gok: de nieuwe slicks gaan er weer af voor regenbanden, wat een gouden zet blijkt. Inmiddels is een helft van de Nordschleife volledig overstroomd en daar pakt de #29 Land Audi de overwinning. Een bizarre ontknoping.

Voor de leek vatten we de N24h even heel kort en kernachtig samen: voor de race worden de Nordschleife en het GP-circuit van de Nürburgring met elkaar gecombineerd, om zo een rondje van ruim 25 km lang te maken. De deelnemers die voor de winst meedoen zitten in de GT3-klasse, wat een klasse lager is dan de GTE-wagens die in het Le Mans-veld meerijden. 

Naast de GT3-modellen rijden er letterlijk nog honderden andere auto's de race mee, de langzamere hiervan zijn auto's als de 300 pk sterke Opel Astra TCR of de Toyota GT86, die ongeveer 3 minuten langer over een snelle ronde doen dan de top van het veld. Ook deden er een Mercedes C230 en enkele BMW 325i's mee, en natuurlijk was de legendarische vossenstaart-Manta van Kissling Motorsport weer van de partij. Al vrij vroeg kreeg deze een flinke tegenslag te verwerken door van de baan te spinnen en hard met de kofferbak in de vangrail te belanden, maar dit was niets dat een zware voorhamer en een paar rollen duct tape niet konden oplossen.

Polesitter was overigens geen GT3-auto zoals een R8 LMS, AMG GT3 of M6 GT3, maar de SCG003C van James Glickenhaus. De Amerikaanse renstal zette twee SCG's in, die uiteindelijk als 19e en 20e eindigden. Verder schitterden de Britse merken in afwezigheid: McLaren deed net als vorig jaar niet mee, en voor Aston Martin raceten alleen privateers (in een V12 Vantage bijvoorbeeld), de GT3-Astons waren niet van de partij. Dit was jammer, want  zo werd het wel een heel Duits feestje. Wie er wel weer bij was: Sabine Schmitz. Ze hoeft nu toch geen Top Gear meer te doen, dus de Queen of the Ring heeft weer wat plek in de agenda.

Tot slot: niets dan lof voor de geweldige coverage: 24 uur lang werd er via Youtube helemaal gratis een perfect lopende en hoogwaardige stream aangeboden, inclusief een studiobezetting met interviews én een crew van 3 man sterk (waaronder Matthias Malmedy van GRIP en een heel schattig Frans meisje dat heel schattig Duits spreekt) die steeds live verslag deed vanuit de pitstraat met mooie beelden en interviews, en met puik camerawerk (helikopters, drones. Alles.) rondom. Zo kan het dus ook.