Red Bull verklaart: hierom haalden we Max naar binnen

De GP van Monaco eindigde voor Verstappen en Nederland met een teleurstellende vijfde plaats. Nu de gemoederen weer bedaard zijn doet teambaas Horner uit de doeken waarom het team Max volgens hem opofferde.

Volgens Horner werd Verstappen vroeg (in ronde 32) naar binnen gehaald nadat het team de rondetijden van Sergio Perez had gezien. De Mexicaan wisselde in ronde 16 naar een set Supersofts en zette hiermee volgens Horner uitstekende tijden neer. Ok, laten we eens kijken wat voor rondjes Checo draaide na zijn stop:

  • Ronde 17 - 1:19.083 (geel in sector 2 vanwege kapotte Hülkenberg)
  • Ronde 18 - 1:17.713
  • Ronde 19 - 1:18.043
  • Ronde 20 - 1:17.994
  • Ronde 21 - 1:18.001

Voordat Perez binnen kwam (vanaf P7) draaide hij op de Ultrasofts alleen maar rondjes 1:17 hoog, erna reed hij hetzelfde tempo op P15 achter Stroll. Kortom: met hetzelfde verkeer slaagde de Force India-coureur er niet in om op een hardere compound sneller te zijn, wat ons doet afvragen waar deze bewering van Horner vandaan komt. Perez pakte uiteindelijk overigens het ronderecord in Monaco, in een bijna lege auto op Ultrasofts.

"We looked at Perez's out-lap, which had been pretty impressive, and rather than just sitting behind Valtteri and not trying anything, we thought 'OK, there is some traffic coming up", aldus Horner. Maar het team was langzaam met Max' pitstop terwijl Mercedes meteen reageerde en met Bottas wél een goede stop maakte. Hierdoor was de perfecte out lap van Max -die Sainz meer dan 4 seconden voor zich had- net niet genoeg. Het voordeel voor het team was dat Ricciardo nu wel vrij baan had en dankzij een overcut zowel Bottas als Verstappen verschalkte, wat erg prettig was voor de Australiër en het team.

Kennelijk zat er niet veel verschil tussen de Ultra- en Supersofts, want ook Max zette zijn snelste tijd in ronde 56, toen hij al 24 rondjes op de rode compound reed. Natuurlijk was hij toen lichter dan in het begin van de race, maar dat scheelt misschien een paar tienden. Laten we niet recht proberen te lullen wat krom is: Max was het hele weekend bloedsnel, maar het kwam er zondag niet uit. Hij had in Monaco de pech de hele race iemand voor zich te hebben, nam er vervolgens één voor het team en was hier terecht verbolgen over. Daarna heeft hij met Horner en Marko om de tafel gezeten en was alles weer koek en ei. Moeten we verder niet te dramatisch over doen, dat is racen. Laten we niet vergeten dat RB's strategie in Barcelona 2016 Max' kant op viel, dus het kan ook omgekeerd.

Red Bull onderkent dat ook gewoon en hoeft dus helemaal niet achteraf met een 'uitleg' te komen. Laat het gewoon rusten en richt je op Canada. Dat wordt al zwaar genoeg.