Ford zwaait zijn machtige Focus RS nu al uit

Het lijkt pas gisteren dat de nieuwe Ford Focus RS voor het eerst op de markt kwam, en dat klopt: pas in 2016 werden de eerste exemplaren geleverd. Toch is het merk al begonnen aan een laatste speciale editie.

Dames en heren: dit is de 'nieuwe' 2018 Ford Focus RS limited edition, voor klanten op het westelijk halfrond de laatste kans een nieuw exemplaar van de 350 pk sterke vierwielaandrijver te kopen. Er worden er 1.500 gemaakt, die zodra de herfst zijn intrede doet worden uitgeleverd in de VS en Canada.

Ford gaat er prat op dat het dit speciaaltje heeft gemaakt door heel goed te luisteren naar de fans. Nadat het alle forums/fora had afgestruind kwam het tot de conclusie dat er 2 kleurtjes geleverd gaan worden: blauw en rood. Verder heeft het ding een zwart dak, dito spiegelkappen, meer RS-badges en faux-carbon frutsels.

Leuk wordt het echter bij de standaard gemonteerde set gesmede (en dus lichtere) 19" wielen, maar vooral bij het standaard aanwezige mechanische sperdifferentieel (LSD) op de vooras. Een pk-boost hoeft de klant echter niet te verwachten, deze is gereserveerd voor de RS500-achtige die nog niet is aangekondigd. Maar met 350 pk kan je ook gewoon tegen een bergwand driften, als je dat wilt.

De video die er bij is gemaakt is er één uit het boekje: door PR-mensen tot in de puntjes georkestreerd vol met average Joe's met hoodies en petjes, die het Amerikaanse equivalent van € 53.210 voor een auto kunnen neertellen. Ze worden door een marketingmeneer en rook-koning Ken Block in de heilige hallen van Ford Performance rondgeleid. En kijk, er is zelfs een vrouw bij. 

Het is overigens niet duidelijk hoe lang de Ford modellen nog in Europa in de prijslijsten staat, maar aangezien een nieuwe generatie Focus hoogstwaarschijnlijk in 2018 onthuld wordt én de vorige RS (met heerlijke vijfcilinder) ook maar anderhalf jaar verkrijgbaar was, zouden we haast maken als u er nog geen heeft.

Update. Terwijl de Amerikanen blij worden gemaakt met een speciale laatste editie, krijgen we via Ford Europa door dat nagenoeg precies dezelfde auto ook hier wordt aangeboden, maar dan zonder de sticker 'speciale editie' of 'laatst mogelijk bestelbare RS'. Dit Focus RS Option Pack  is een aanvulling op het huidige aanbod, het rode kleurtje krijgen we niet, maar de rest van de uitsrusting wel. We belden met Ford Nederland, dat ons wist te vertellen dat de auto ook naar Nederland komt en dat verder geen uitspraken deed over het einde van het leven van de RS. Maar aangezien een nieuwe Focus met een jaartje onthuld wordt heeft het huidige model niet het eeuwige leven natuurlijk.