Deze bijzondere Alfa Romeo is gekroond tot mooiste van Italië

U bent een ernstige autonerd als u direct een scheut van herkenning voelt bij de naam Alfa Romeo Giulietta Sprint Speciale Prototipo. Speciaal voor deze mensen hebben wij goed nieuws: een exemplaar uit 1957 is gehuldigd als Best of Show.

De gelukkige winnaar is Corrado Lopresto, een befaamde Italiaanse autoverzamelaar met een collectie waarvan een autoliefhebber gaat kwijlen als een geestelijk gehandicapte bulldog. Zowel de jury als het publiek waren ditmaal uitzonderlijk gecharmeerd van Lopresto's Prototipo. Dit weekend werd-ie gekroond tot het beste wat het toch al uiterst elegante Concorso d’Eleganza Villa d’Este te bieden had.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het vermoedelijk eerder de staat dan de absolute schoonheid van de Alfa was, die tot de hoogste lof leidde. Er zijn vast eerbiedwaardige estheten die het niet met ons eens zijn, maar dit prototype uit de pen van Franco Scaglione en de stal van Bertone, is bepaald geen Venus van Milo. We zien uitpuilende ogen en een overbeet die een 1.3 liter vier-in-lijn met 100 pk toedekken.

Maar hee, het is een ultrazeldzaam concept dat uiteindelijk leidde tot de Giulietta SS en ook een bewijsstuk is van vroegere aerodynamische mijlpalen. Bovenal is-ie gelauwerd op zo'n illuster concours als het Villa d'Esta. Wij doen er dus verder het zwijgen toe.