Delftse startup opent Hyperloop-centrum, inclusief testbuis

Elon Musk heeft vaak uitstekende plannetjes, en de Hyperloop is er één van. Indien Musks bovenmaatse buizenpostsysteem van de grond komt is de kans groot dat er een sterke Nederlandse component bij komt.

Hoewel er nog een hele waslijst aan praktische bezwaren is weg te werken is de hyperloop in essentie een revolutionair idee. Het idee zelf is al anderhalve eeuw oud, maar is met de huidige stand der techniek nu daadwerkelijk tot een werkbaar concept om te vormen (achtergrond over de Hyperloop in dit artikel). Ook studenten van de TU Delft zijn gecharmeerd van de hyperloop, eerder dit jaar wonnen ze een designcompetitie voor een hyperloop pod. Een fantastische prestatie, waarbij de beste universiteiten ter wereld werden verslagen.

In de maanden die op de prachtige overwinning volgden heeft het team niet stilgezeten: vrijwel direct werd er een apart commercieel bedrijf als spinoff opgezet: Hardt Global Mobility. De ondernemende studenten wisten in no time 6 ton aan investeringen binnen te trekken, van onder andere de NS en bouwfirma BAM. Inmiddels is er een 30 meter lange testbuis met een diameter van 3,2 meter gemaakt, waar rails en de award winning hyperloop pod in gezet worden. 

Het ding staat in Delft, ziet er uit als een grote autoclaaf, en Reuters maakte foto's en een verslag. Vandaag wordt de testfaciliteit officieel geopend, in het bijzijn van verkeersminister Schultz. Overigens zijn de rails tijdelijk, uiteindelijk moet de Hyperloop volgens het MagLev-principe werken.

De komende jaren worden in deze buis in het zojuist geopende testcentrum alle dingen ontwikkeld die niet op hoge snelheid hoeven te gebeuren. Denk hierbij aan aandrijving, levitatie en veiligheidssystemen. Het team telt momenteel 15 man maar wordt als alles meezit verder uitgebreid. In 2019 moet er een hoge snelheids-testfaciliteit komen om aan te tonen dat hyperloop veilig en klaar om in te zetten is. In 2021 moet de eerste hyperloop-lijn geopend worden, tussen Amsterdam en Parijs. Juist ja, op het traject waar zich niet zo lang geleden de vreselijke Fyra-faal afspeelde.

Uiteindelijk moet in 2035 heel Europa verbonden zijn per Hyperloop, wat er ongeveer als volgt uit gaat zien:

Echter, Hardt is niet de enige partij die hyperloop-technologie ontwikkelt. Concurrentie is er onder andere in de vorm van HTT, dat een enorme lap grond in Zuid-Frankrijk heeft betrokken. Ook werkt Hyperloop One aan een testlocatie in Nevada, hoewel de bedrijfscultuur er misschien wat twijfelachtig is.