Duitse overheid haalt 24.000 Audi-topdiesels van de weg

In Duitsland moet Audi tienduizenden A7 en A8's terugroepen. Het gaat om TDI's die - u raadt het al - sjoemelsoftware hebben. De actie markeert de eerste keer dat een VAG-concern op de thuismarkt aangepakt wordt.

Onderdeel van de terugroepactie zijn 24.000 Audi's A7 en A8 van tussen 2009 en 2013, allemaal met zelfontbrander. Volgens Die Zeit gaat het hierbij niet alleen om de 3.0 TDI V6, maar ook exemplaren met de 4.2 V8 diesel. De beschuldiging is helder: alle betroffen auto's hebben software aan boord die detecteert wanneer een auto op de testbank staat en vervolgens netjes volgens de opgegeven waarden presteert. In niet-laboratoriumomstandigheden stoten de auto's vervolgens veel meer schadelijke stoffen uit.

Het nieuws is om twee redenen opmerkelijk: ten eerste is het voor het eerst dat de Duitse autoriteiten (want van Europa hoef je niets te verwachten) daadwerkelijk hun tanden laten zien, nadat ze jarenlang met de handen in de zakken stonden toe te kijken hoe hun wellicht belangrijkste industrie in de VS hard werd aangepakt en tegelijkertijd op het eigen continent fluitend zijn gang kon gaan. Audi is nu op zijn thuismarkt voor het blok gezet om de auto's een fix te geven, en het werkt volledig mee.

Ten tweede lijkt dieselgate zich nu uit te breiden naar weer een nieuw motortype. Aanvankelijk gaf moederbedrijf VW schoorvoetend toe dat er geknoeid was, maar dan alleen met viercilinder-motoren en de 1.2 TDI driecilinder. Pas later bleek dat ook de 3.0 TDI besmet was, deze lag in 47.000 Audi's in de VS. Nu - bijna 2 jaar nadat dieselgate uitbrak - breidt het schandaal zich uit naar de V8-topdiesel en naar de Duitse markt: je hoeft geen kerngeleerde te zijn om te zien dat de autoriteiten ook eens bij groeibriljant Porsche - dat dezelfde motoren gebruikt - gaan kijken. Juist Porsche wist tot nu toe de handen redelijk schoon te houden.

De actie die specifiek tegen Audi is gericht is geen verrassende: de Duitse justitie heeft het merk met de ringen al langer op de korrel als bron van de sjoemelsoftware. Op 15 maart van dit jaar werden gelijktijdig diverse invallen gedaan in Audi's hoofdkwartier in Ingolstadt, diverse kantoren, en woningen van particulieren in Audi's tweede stad Neckarsulm. De invallen - waar meer dan 100 agenten bij betrokken waren - vielen samen met Audi's jaarlijkse persconferentie.

Op de vraag of de gewraakte sjoemelsoftware ook bij Audi geschreven wordt en in hoeverre CEO Rupert Stadler - die vorige maand nog werd herbenoemd tot 2022 - hier een actieve rol in heeft gehad wordt vooralsnog geen antwoord gegeven. Dat het laatste woord over gesjoemel met diesels in Duitsland nog niet is gesproken mag echter wel duidelijk zijn. Volkswagen en haar dochters kunnen zich schrap gaan zetten voor nóg meer zwaren tijden, niet alleen op de thuismarkt, maar ook in andere EU-lidstaten, waar elke RDW zijn eigen onderzoek zal doen. En dan hebben we het nog niet eens over de comsumentenorganisaties gehad.

Audi heeft inmiddels van zich laten horen. Niet via een persbericht dat ergens te vinden is overigens. In plaats daarvan heeft het de grote persbureaus gisteren een verklaring gemaild, waarin het stelt dat er "onregelmatigheden" zijn aangetroffen in emissietesten die aangaven dat onder bepaalde omstandigheden de NOx-uitstoot twee keer zo hoog was als toegestaan:

"The reason is that the engine  speed can be influenced unfavorably by the gearbox software. The cars can be made compliant with a software update that takes about 30 minutes, citeert Bloomberg. Komende maand begint Audi met de terugroepactie.

We namen contact op met de RDW met de vraag of er in Nederland ook specifiek A7's en A8's terugmoeten. De woordvoerder kon hierop nog geen antwoord geven. Hoewel je zou denken dat het vrij simpel is: neem alle A7's en A8's met diesel van de genoemde bouwjaren en je hebt ze. Maar nee, er moet per model per motorcode gekeken worden, want in dezelfde types auto kan sprake zijn van verschillende toeleveranciers. 

De RDW staat in voortdurend contact met hun Duitse evenknie, de KBA. Met de bevindingen van de Duitse autoriteiten gaat de RDW aan de slag in zijn eigen onderzoeken.

Update. Importeur Pon spreekt over enkele tientallen getroffen modellen in Nederland. Ondertussen zijn beleggers niet onder de indruk: het aandeel Volkswagen noteert +1,8%