Ja, de Europese Unie wil je binnenkort overal in je auto in de gaten houden en dat is waarschijnlijk best wel eng. Dat de overheid Bog Brother speelt is echter nauwelijks een verrassing te noemen, en wellicht is het met de juiste juridische kaders nog best okay uit te voeren. Echt eng wordt het pas als bedrijven zo groot worden dat ze zich ook als overheden gaan gedragen en allerlei 'handige' functies voor hun techniek verzinnen die mogelijk nog veel grotere inbreuk op je privacy maken.
Neem het idee van de CEO van Intel. Deze Brian Krzanich denkt dat we meer met zelfrijdende auto's kunnen dan ze gebruiken als zelfrijdende auto. Door de sensoren en camera's die er ingebouwd zitten, kunnen de auto's hun kennis delen. In principe misschein een aardig idee, als je bijvoorbeeld informatie over de staat van de weg op een bepaalde plaats doorgeeft aan de rest van de auto's
Angstaanjagend wordt de volgende gedachte van de Intel-baas: de auto gebruiken als surveillancecamera. De computers in auto's hebben voldoende rekenkracht om situaties te herkennen. Dat biedt volgens Krzanich ook de mogelijkheid om gezichten te herkennen. Volgens de techneut kan de functie ingezet worden tijdens een Amber Alert om dan snel een kind op te sporen. Inderdaad, daar kan niemand op tegen zijn. Maar wie ooit 'Enemy of the State' heeft gekeken, zal enigszins huiverig zijn voor al teveel surveillancemogelijkheden. Zeker in de handen van een bedrijf lijkt het niet de ideale techniek om toe te passen.