Tesla kwam onlangs in het nieuws als bedrijf dat het niet zo nauw nam met de veiligheidsregels. Blijkbaar was de kans op verwondingen tijdens het werk aan de lopende band in Fremont (Californië) aanzienlijk en reageerde het bedrijf niet op waarschuwingen. Elon Musk deed de berichten aanvankelijk af als propaganda van de vakbond om meer leden te trekken en om hem in diskrediet te brengen.
De workaholic startte desondanks een onderzoek en hij kwam tot de conclusie dat de vakbond misschien wel gelijk had. Reden om afgelopen week een mail te sturen naar al het personeel, waarin hij wat nieuwe regels stelt om het bedrijf ondanks zijn formaat te laten denken als een startup.
Musk heeft zichzelf aan het hoofd van de veiligheidscommissie gezet, waardoor alle ongevallen op de werkvloer bij hem persoonlijk moeten worden gemeld. Als de gewonde arbeider weer aanspreekbaar is, zal Musk met hem (M/V) bekijken wat er mis is gegaan. De volgende stap is echter heel bijzonder: Musk zal de taak van de werknemer overnemen om te ondervinden of het daadwerkelijk gevaarlijk is en om te kijken wat er dan verbeterd kan worden. "At Tesla, we lead from the front line, not from some safe and comfortable ivory tower. Managers must always put their team’s safety above their own," aldus Musk.
De geboren Zuid-Afrikaan wil dat alle managers uit hun kantoren komen en de werkvloer opgaan. Alleen op die manier kan het bedrijf inspelen op veranderende omstandigheden. Musk geeft het voorbeeld alvast: hoewel hij CEO is, heeft hij geen eigen kantoor. Hij werkt op elk plekje dat beschikbaar is om zijn taken te verrichten. Hij heeft zelfs nachten op de fabrieksvloer doorgebracht toen crisisomstandigheden daarom vroegen. Dergelijke commitment is goed nieuws voor de werknemers en voor de aandeelhouders. Bij die laatste groep hoort overigens concurrent Toyota inmiddels niet meer: dat bedrijf verkocht zijn aandelenpakket van 3% om zich nu volledig te richten op een eigen elektrische auto.