Ferrari 488-klopper van Aston Martin komt in 2020

De happy few die zich een dure sportwagen met middenmotor kunnen permitteren krijgen de komende jaren meer keuze. Aston Martin komt in 2020 met een nieuw model in dit segment, en is daarmee niet de enige.

Het nieuwe elan van Aston Martin uitte zich onlangs in de eerste significante verkoopstijging sinds jaren en een daarmee gepaard gaande winst. CEO Andy Palmer doet er in een Brits onderonsje met AutoExpress een schepje bovenop: hij kondigt voor 2020 een geheel nieuwe Aston met middenmotor aan (de huidige lineup heeft de motor altijd voor de bestuurder liggen). Hiermee onderstreept Aston Martin de ambities die het vorig jaar al kenbaar maakte.

Over de positionering: "[..] for the sake of argument, let’s call it a [Ferrari] 488 competitor." Interessant, hij had het ook dichter bij huis kunnen houden en de te onthullen auto als McLaren 720S-concurrent kunnen inzetten. Maar een Ferrari-killer heeft kennelijk meer appeal

Met het nieuwe model betreedt Aston een markt die nu gevuld wordt door Lamborghini (met succesnummer Huracán) en de genoemde Ferrari 488 GTB en McLaren 720S. Bij de ontwikkeling kan Aston mooi gebruik maken van de opgedane kennis van de aankomende Valkyrie, maar tegen de tijd dat de auto op de markt komt heeft het in ieder geval nóg een concurrent. 

Porsche plant voor het einde van het decennium de 960 - een model dat een brug moet slaan tussen de sterkste 911'jes en de 918 Spyder en volgens de geruchten een achtcilinder met 4 turbo's krijgt. Van Bentley verwachten we eveneens een nieuw model, maar dit zal gezien Bentley's positionering wellicht meer een luxe- dan een hardcoremodel worden. Hoewel Bentley ook best hardcore kan doen als het wil.

De 488-killer is onderdeel van Astons Second Century Plan uit 2016, waarin de komende zeven jaar 7 modellen gepland worden.

  • 2017 - V8 Vantage
  • 2018 - Vanquish
  • 2019 - DBX
  • 2020 - de unnamed 488-killer
  • 2021 - Lagonda 1
  • 2022 - Lagonda 2
  • 2023 - DB12

Naast deze 7 kernmodellen krijgen we in 2018 nog de DB11 Volante en in 2019 het Valkyrie-project, dat Aston Martin samen met Red Bull onderneemt. Indien alles volgens plan verloopt gaat Aston Martin de jaren '20 in als een diversere Britse fabrikant met een flink hogere afzet dan nu. Voor dit jaar worden 4.800 verkopen verwacht, van de DBX alleen moeten jaarlijks al 7.000 exemplaren verkocht gaan worden. We zijn benieuwd of Palmer en zijn minions de doelstellingen zonder al te veel kinken in de kabels gaan halen.

Meer verkopen betekent ook meer uitstootregeltjes om in acht te nemen, maar daarvoor is er de samenwerking met Daimler, dat nog steeds een 5%-belang in de Britten heeft, en elektrische ambities bovendien.