Reizen, en dan vooral backpacken, wordt steeds populairder en bereikbaarder. De stroom westerlingen die naar Azië of andere verre goedkope bestemmingen vliegt groeit gestaag. Maar ook jongeren die het dichter bij huis zoeken trekken er op uit, en dan niet meer per OV en met tentje, maar van alle gemakken, ruimte, en slaapplek voorzien per camper. Dit meldt de ANWB, en dus is het waar. Geen enkele andere organisatie heeft zo veel feeling heeft met wat jong en hip is dan de Algemene Nederlandse Wielrijders Bond.
Echt harde cijfers krijgen we overigens niet, en eigenlijk vragen we ons af in hoeverre Europa nu wordt overspoeld door kwarkbaard-knotjeshipsters en creatieve millennials die na een jaar werken aan sabbatical toe zijn. Immers, ook stokoude campers en omgebouwde busjes zijn niet goedkoop in aanschaf, brandstof en wegenbelasting, en hoe ouder het busje, hoe vaker er iets aan stuk gaat. Niet heel problematisch als je een automonteur bent, maar een jonge professional die zich vooral specialiseert in online startups en Instagram zal al snel bij een garagist moeten aankloppen als er iets schort aan zijn voertuig.
Daarnaast heeft niet iedereen de tijd of de ruimte om zichzelf uitgebreid te vinden in een lange ontdekkingsreis over het Europese continent, en het is de vraag of een camper die je misschien een maand per jaar gebruikt de investering waard is. Toch heeft een camper zeker iets aantrekkelijks: je hebt ultieme mobiliteit en toch iets huiselijks. Aan de andere kant kan je er vaak niet mee een oud stadscentrum in, zeker niet als je net al je spullen hebt uitgestald op een camping.
Hoe het ook zij: RTL Nieuws portretteerde enkele jonge hippe camperstellen, de Easy Riders van de jaren '10, die hun vrijheidsdroom verwezenlijkten door er met een oud stinkbusje op uit te trekken. Weliswaar vallen ze in het niet bij het aantal rijkere pensionado's die in nieuwer spul onderweg zijn, maar toch: good for them.