Kia en Hyundai lanceren nieuwe kleine SUV's voor Europa

De Europese autokoper wil anno 2017 een lage uitstoot, een hoge zit, en veel ruimte is niet echt nodig. Daarom kopen we opeens allemaal als gekken Crossovers in het B-segment. Dit is wat de Koreanen dit jaar op de markt brengen.

De naam is echt des Kia's. De autofabrikant die hard zijn best doet vooral heel rare namen op zijn modellen te plakken, koos dit keer voor Stonic: een samentrekking van 'stoma' en 'picnic' 'speedy' en 'tonic'. Hierbij moet u niet zozeer denken aan het drankje waar Juncker zijn gin zuinigjes mee aanlengt, maar 'aan de eerste en laatste noot van een compositie' (‘tonica’). U kon ook wennen aan de Stopera (een samentrekking is van 'de Stoopjes' en 'opera') dus Stonic gaat na verloop van tijd ook normaal klinken. Kia bedient het kleine Crossover-segment al met de Sportage en de Niro, waar deze Stonic (wordt het bij de derde keer al beter?) onder komt.

Zoals het een moderne PR-afdeling betaamt komt er eerst een setje schetsen waarop we een gespierd model zien dat alleen op grove lijnen met het eindresultaat overeen komt. Met het getekende model kunt u de Baja 500 moeiteloos afleggen, het model dat in de showroom staat sputtert al tegen zodra er een paar keien langs het asfalt liggen. Maar nu weet u in ieder geval wat het Koreaanse alternatief voor de eventueel aan te schaffen Opel Mokka, Renault Captur of Nissan Juke wordt.

Hyundai loopt al maanden te teaseren, schetsen en per ongeluk afbeeldingen te lekken van zijn variant van de B-segment Crossover. Tot nu toe negeerden we dit, maar nu de Stonic uit de zak is kan deze Kona er meteen bij. Fun fact: in Portugal vertaalt het woord 'Kona' heel letterlijk naar 'kudt', dus daar gaat hij Kauai heten. Voor Hawaiianen zijn beide namen een feest van herkenning: ze geven districten in de Amerikaanse overzeese staat aan.

Wat Kia/Hyundai erg leuk doet, is hetzelfde model toch een iets ander uiterlijk geven, door de details te laten verschillen: de Kona krijgt dagrijverlichting die van de C4 Picasso is afgekeken, een andere grille, en lichtbakken onder de DLR's voor het daadwerkelijke zicht in het donker.

Beide modellen worden later dit jaar verwacht, we gokken op een wereldpremière in september, op de IAA in Frankfurt. Tegen die tijd hoort u meer, maar het recept zal bekend zijn: kleine turbomotoren, voorwielaandrijving en een mooie optielijst vol veiligheid en luxe.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df11ac82fab9', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });