Landelijk projectmanager infrastructuur van de politie Egbert-Jan van Hasselt heeft tijdens het interview met het AD nog net geen doos tissues nodig: ,,Realiseer je dat onze collega's ongeveer 60 keer per dag langs de deur moeten om uit te leggen dat een partner of familielid ernstig gewond in het ziekenhuis ligt?'' Huppakee, de toon is gezet. Mensen komen in het Nederlandse verkeer om leven omdat u met 110 km/u over de A10 rijdt, of met 90 over de N34. En of u wel even wilt beseffen wat u de arme politieman (m/v) hiermee aandoet.
Het AD keek in samenwerking met heersapp Flitsmeister naar het aantal gespotte mobiele controles in de eerste vijf maanden van 2017, en concludeerde dat er met 8.000 controles sprake is van een toename van 40% ten opzichte van een jaar eerder. Opmerkelijk: de plek waar verreweg het meest wordt geflitst is de A13 tussen Rotterdam en Den Haag (16,7 km kort, 850 mobiele flitsers sinds 2016). Zoals we allemaal weten is dit post-apocalyptische stukje Nederasfalt een levensgevaarlijke weg, waar je het ene na het andere uitgebrande autowrak vol verkoolde kindergeraamtes passeert.
Laten we ten eerste wel wezen: het principe van maximumsnelheden is glashelder, en wie de wet overtreedt loopt kans op een bekeuring, die -mits terecht- zonder te klagen afgetikt dient te worden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw gasvoet en het resultaat van uw gedragingen. Dat het boetebedrag in Nederland inmiddels buiten elke proportie is en er een ronduit crimineel element van 'administratiekosten' op gedrukt wordt is een heel andere discussie.
Het beeld dat van Hasselt('s persoonlijke assistent) probeert te schetsen, en dat de AD-scribent gretig opslobbert, is helder: ik ben ook maar een mens en alle verkeersdoden gaan me persoonlijk aan het hart. Ik lig er zelfs 's nachts wakker van. Ja, dat laatste staat er letterlijk. Het zaadje is ondertussen geplant: als wij u niet helemaal kapotflitsen gaat iedereen veel te hard rijden en zal het aantal verkeersslachtoffers exploderen.
Ergo: het aantal mobiele controles wordt opgevoerd, en niet zo'n beetje ook. Na twee rustige mobiele flitsjaren - in 2015 door CAO-acties en in (toch recordjaar) 2016 door o.a. 'softwareproblemen' - worden de BOA's weer in groten getale op pad gestuurd. In het eerste trimester van 2017 apporteerden de vlijtige BOA's al 640.000 boetes bij het baasje.
Nu vragen we ons af: als volgend jaar blijkt dat het aantal verkeersdoden over 2017 niet (significant) is gedaald, trekt de politie dan ook de conclusie dat achter elke boom een flitser neerzetten misschien ook niet het antwoord op alle problemen is? En krijgen we dan misschien wat meer onopvallende surveillance-auto's die smartphonegebruik beboeten? Of is dat 'uit personele en economische overwegingen' niet te doen? Voor de nachtrust van de arme meneer van Hasselt lijkt het ons nochtans een uitstekend idee.