Nederland wereldwijd een-na-grootste in elektrische auto's

Wanneer het gaat om het aandeel van elektrische voertuigen in de nieuwverkopen, moet Nederland alleen Noorwegen voor zich dulden. In 2016 haalde de EV hier 6% marktaandeel.

Noorwegen en Nederland hebben een voortrekkersrol als het om de elektrische auto gaat, zo stelt het Internationaal Atoomagentschap in zijn Global EV Outlook 2017. Bij de Noren en ons namen EV's in 2016 een aandeel van respectievelijk 29% en 6% in, veel meer dan in andere landen. Markten als China, de VS en Japan hebben lagere percentages, maar dit wordt gecompenseerd door de enorme (miljoenen-)aantallen die gedraaid worden. 80% van alle elektrische auto's wereldwijd zijn in deze vijf landen te vinden - waarbij PHEV-stekkerwagens ook als 'elektrisch' worden beschouwd.

Het aantal elektrische auto's verdubbelde in 2016 naar 2 miljoen wereldwijd, hiervan waren er 115.000 in Nederland te vinden (bron). Een krappe 100.000 van dit totaal betrof een stekkerhybride. De reden van de populariteit mag duidelijk zijn: alles valt of staat met een sturende overheid. Zo werden in Nederland de laatste twee jaren consequent meer Tesla's verkocht dan op de 8 keer grotere Duitse markt.

De cijfers van de IEA wijken enigszins af van die van BNEF, dat eerder dit jaar meldde dat er in 2016 700.000 EV's bij kwamen. Op een totaal van ongeveer een miljard voertuigen op aarde nemen de 2 miljoen elektrische auto's een vrij bescheiden aandeel van zo'n 0,2% in.